Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na pisanicama Šeherezada, predsjednik, premijerka…

23.03.2011. 23:00
Na pisanicama Šeherezada,  predsjednik, premijerka…


Špar je inspiriran aktualnim događanjima pa je na jednoj pisanici Šeherezada, na jednoj Indijanac, a na jednoj s jedne strane slika predsjednika, a s druge slika premijerke. S obzirom na običaj tucanja s pisanicama na Uskrs, u duhu brojnih prosvjeda, možda bi mogla biti najveća potražnja upravo za jajima sa slikama političara


Siva ekonomija,  crne brojke, sumrak nad gospodarstvom, tmurni oblaci  nad političkom scenom, mutna posla, magla svuda oko  nas… U crnilu loših vijesti i  prognoza, lijepo je otići u svijet  boja i vidjeti svijetlu stranu  života.
Preko 1.000 različitih
Uskoro se bliži Uskrsno veselje i proljetno šarenilo, ali  zadarskom umjetniku Albertu  Šparu raznobojna je cijela zima. On gotovo godinu dana  izrađuje najrazličitije pisanice  kojih je sada preko 1.000. A u  tih 1.000, nema dvije iste.
Špar ih želi dati u dobrotvorne svrhe, a kada bi se netko  uhvatio prodaje, nesumnjivo  bi se ove pisanice našle na  blagdanskim stolovima brojnih Zadrana.
Pisanice su napravljene od  upotrebljenih jaja. Dvije polovice ljuske se zalijepe, a rupe  se zatvore komadićima ljuske.
– Prvo sam kupovao jaja i  razbijao ih, a kako je bilo potrebno sve više toga onda sam  ljuske počeo uzimati iz jedne  slastičarne. Operem ih, sušim,  lijepim i onda ih bojim i oslikavam. Nekad se toliko zadubim u to da izgubim pojam o  vremenu. No, moj pas Viki me  svaki dan u isto vrijeme, podsjeti da trebamo ići u šetnju,  priča Špar.
Likovi iz crtića, sapunica,  čak i politike, motivi Zadra i  mora, mozaik od ljuski, perjanica od morske trave ili sitne  školjkice… nemoguće je nabrojati čega sve ima na ovim  pisanicama.
Špar je inspiriran aktualnim  događanjima pa je na jednoj  pisanici Šeherezada, na jednoj  Indijanac, a na jednoj s jedne  strane slika predsjednika, a s  druge slika premijerke. S obzirom na običaj tucanja s pisanicama na Uskrs, u duhu  brojnih prosvjeda, možda bi  mogla biti najveća potražnja  upravo za jajima sa slikama  političara.
Prirodni i otpadni  materijali
S obzirom na krhkost površine i na njezinu veličinu potreban je precizan rad. To iziskuje mirnu ruku, volju i puno  živaca. Tako je jednu pisanicu  Špar radio čak četiri dana jer je  minijaturne crtice za  ukrašavanje torti i kolača, lijepio na jaje, jednu po jednu  pincetom.
– Iako je potrebno  puno živaca, kroz  svoj rad zapravo živce opuštam. To mi  predstavlja zadovoljstvo. A ideje same  dolaze. Na putu vidim naizgled običnu  granu i odmah  imam viziju figure  koju bi ona mogla  predstavljati, priča  Špar koji najviše voli raditi s prirodnim  materijalom.
Napravio je tako  niz dalmatinskih tovara te kokoš i zeca  od drveta i morske  spužve. A i poneke  otpadne stvarčice,  poput plastičnih čepova, pluta,  žica i slične željezarije, posluže  u njegovom stvaralaštvu. Tako  su nastali Ekosi, čovječuljci s  pomičnim glavama, s nogama  od kemijskih olovaka i kapom  od čepa.
Od prirodnih materijala, uz  malo kreativnosti i boja, Špar  je izradio niz brodića i sličnih  morskih motiva, koje je pokazao i na izložbama. Žao mu  je, kaže, da to stoji u njegovoj  radioni kada nekome može  koristiti, tako da trenutačno  želi pronaći način za suradnju  za dobrotvorne svrhe.
Inače, cijela obitelj ima umjetničku crtu, a svake zime rodi  se nova ideja kako ispuniti dane i stvoriti nova umjetnička  dijela.
Radni prostor ovog slobodnog umjetnika su njegova garaža i podrum. Mozaik pločica  na podu, mural i školjke na  zidu, brodići, čovječuljci, privjesci i razne druge njegove rukotvorine čine ovaj prostor posebnim. Tamo, kaže Špar, nikad nije dosadno.
Dosada, sivilo, crnilo ili magla teško se mogu izboriti protiv šarenila razigranog umjetničkog duha…