Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vještica Hillary “začarala” mališane

23.03.2011. 23:00
Vještica Hillary “začarala” mališane


– Ova opera je stvarno jedan prekrasan način da se djeca upoznaju sa svijetom opere i sa svim elementima opere. Sudeći po predstavama koje smo imali do sada reakcije su jako su dobre. Djeca iz kazališta idu puna dojmova, pamte jako puno Dorinih gafova, mojih elemenata opere, osobito Kraljice noći koju pjevuše dok izlaze iz kazališta, kazala je Gorana Biondić


Super osjećaj, pogotovo na  početku, uglavnom jako nam se svidjelo. Najbolje su bile pjesme i kad je  vještica Hillary izvodila razne magije i  trikove, kad je učila pjevati i tako. Prije  smo mislili da je opera dosadna, ali baš  je zabavna, uglas su komentirali Amarija, Lana, Danica i Šime po izlasku iz  kazališta nakon opere za djecu “Vještica  Hillary ide u operu”. Odmah su odlučili  da će kad odrastu opet posjetiti operu  jer i nije tako dosadna kako im se činilo.  I ostali komentari zadarskih osnovaca  koji su jučer sa školama posjetili Hrvatsko narodno kazalište Zadar bili su  isti, a da im se opera zaista svidjela  potvrdio je i ogroman pljesak po završetku uz glasno skandiranje glumcima.
Opera “Vještica Hillary ide u operu”,  redatelja Ivana Lea Leme, u Zadru je  izvedena u sastavu ansambla HNK Zagreb, a priča je napravljena po tekstu  Petera Lunda. Vještica Hillary svoje  dane provodi na kompjuteru igrajući  igrice i surfajući internetom. Jednog  dana u radijskoj igri osvaja dvije ulaznice za operu, ali ne zna što je to opera.  U svojoj knjizi vještičarenja pronalazi  definiciju opere te pomisli kako je to  neka čarolija koja natjera začarane da  stalno pjevaju. Uz pomoć svog mačka  Vilija dočara si opernu pjevačicu Mariu  Bellacante koja joj objašnjava i poučava  je što je to opera. Uz to naravno ide  mnogo smijeha zbog Hillarynog neznanja i gafova, mnogo isječaka iz arija,  veselih i tužnih, te magije i čaranja. Na  kraju Hillary nakon što upozna operu  shvati kako je ona zapravo zabavna i  zajedno s Mariom odlazi na operu za  koju je osvojila ulaznice.
– Ovo je način da se djeca upoznaju s  operom i mislim da je dobar način,  barem po našim iskustvima. Ovo mi je  prva predstava za djecu tako da mi je to  još neobičnije jer nemam iskustva s  dječjom publikom i moram priznati da  sam oduševljena, stvarno je lakše igrati  za njih s jedne strane, a s druge strane je  ogromna odgovornost jer treba uzeti u  obzir i pedagoški moment, ali je nagrada veća kad vidiš kako ti se smiju,  komentirala je nakon predstave vještica  Hillary koju je igrala Dora Lipovčan.  Opernu pjevačicu Mariu Bellacante  igrala je Gorana Biondić koja je otkrila  kako je za djecu ipak teže pjevati operu  nego za odrasle, ali je zato njihova  reakcija uvijek istinita i znaš jesi li uspio  ili ne. Iako je i do sada surađivala u  operama za djecu ističe kako ju je ovom  projektu privukao jedan drugačiji pristup operi koji osvaja djecu.
– Ova opera je stvarno jedan prekrasan način da se djeca upoznaju sa  svijetom opere i sa svim elementima  opere. Sudeći po predstavama koje smo  imali do sada reakcije su jako su dobre.  Djeca iz kazališta idu puna dojmova,  pamte jako puno Dorinih gafova, mojih  elemenata opere, osobito Kraljice noći  koju pjevuše dok izlaze iz kazališta,  kaže Gorana. A da su reakcije dobre i  da se u kazalište na pravi način mogu  privući i djeca mogli smo zaključiti i  sami tijekom opere po mnoštvu smijeha, pljeskanja i veselih dječjih lica.