Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izložbom križeva otvoreni Dani kršćanske kulture

23.03.2012. 23:00
Izložbom križeva otvoreni Dani kršćanske kulture


Prvi put u Zadru se održava manifestacija “Dani kršćanske kulture” otvorena danas u crkvi Sv. Donata izložbom kipara “Častimo te, Križu sveti”. Otvorenju ove jedinstvene sakralne izložbe nazočili su brojni kulturni djelatnici grada Zadra i građani, a izložba je bila zanimljiva i zadarskom gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću te županu Stipi Zriliću koji su je pratili iz prvog reda.
Otvorenje manifestacije i izložbe vodio je Livio Marijan, koordinator Dana kršćanske kulture u Zadru.
Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić koji se trebao obratiti okupljenima tijekom otvorenja bio je spriječen zbog odlaska na sprovod mons. Ante Jurića, splitskog nadbiskupa te je umjesto njega nekoliko riječi uputio dr. Pavao Kero, biskupski vikar za kulturu.
– Cilj manifestacije Dani kršćanske kulture trebao bi biti i evangelizacija, navještavanje radosne vijesti. Ovi dani svojim sadržajima trebaju biti navještaj, govoriti onima koji su već čuli radosnu vijest i onima koji još nisu. Zadar, stari grad na Poluotoku nekada snažnim zidinama opasan, koji stoji i traje od pradavnih dana, morem i vjetrom bit, suncem sijan, mržnjom i zavišću rušen,a ljubavlju uvijek ponovno građen bogat je sadržajima koji će ovih dana zajedno privući pažnju mnogih ljubitelja kulture. Veliko umjetničko blago koje Zadar s ponosom i ljubavlju čuva otkrivat će im umijeća tolikih umjetnika, postignuća tolikih znanstvenika koji su kroz dugu povijest ovoga grada strpljivo i ustrajno tragali za njegovim vrijednostima, kazao je Kero istaknuvši kako je ova manifestacija poticaj novim naraštajima kako bi se i oni nadahnjivali u svom stvaralaštvu kršćanskom kulturom.
Dani kršćanske kulture međunarodna su manifestacija koja se godinama održava u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, a ove godine po prvi puta održava se i u Zadru u organizaciji Nakladne kuće Verbum i zadarske Nadbiskupije uz pomoć i podršku brojnih drugih ustanova, a izložba križeva najeminentnijih hrvatskih kipara koja je postavljena u Donatu jedinstvena je izložba, moglo se čuti na otvorenju, kakva još nikad u Hrvatskoj nije postavljena.
Kustos umjetničkog paviljona u Zagrebu Stanko Špoljarić ukazao je na umjetničku vrijednost ove jedinstvene izložbe u kojoj su svoje snage udružili najveći hrvatski kipari i koja se svojim sakralnim karakterom uklopila u ambijent Sv. Donata.
– Hrvatski kipari kroz povijest često su se obraćali ovoj temi, dakako na različite načine poštujući neke tradicionalne kalupe, ali pogotovo u našim vremenima teže ka osebujnosti izraza te da svoj stav, svoju poetiku utkaju u ovaj motiv. I ovaj raspon rješenja koji je ovdje dat kreće od one klasične ranoistočne marnosti, od one pune voluminoznosti figure do gotovo traga, naznake nekog ekspresionizma koji po opredmećenosti linije stvara taj sukus. Ovaj prostor Donata u svojoj čudesnosti i posebnosti s ovom kupolom gotovo da postaje jedna velika aureola gdje se ostvaruje taj dijalog između različitih rješenja, kazao je Špoljarić, naglasivši kako je upravo samotni hod od raspela do raspela prostorom sv. Donata ono umjetničko što iz izložbe proizlazi i što će posjetitelji zasigurno osjetiti.
Izložbu je otvorila Ksenija Abramović, vlasnica sakralne galerije “Laudato” u čijoj je organizaciji izložba postavljena .
– Danas je ova crkva spomenik u sklopu Arheološkog muzeja, ali svi ćemo se složiti da je ovom prostoru s vremena na vrijeme potrebno vratiti tu izvornu sakralnost. Uostalom ovaj je prostor mističan,meditetativan, ima duh prožimanja prošlosti i sadašnjosti, a naša izložba upravo odgovara toj duhovnosti. Križ i raspelo odabrali smo zato što je korizma, a križ je jedan od simbola korizme, vertikala križa i Krist na njemu, kazala je Abramović zaključivši da prostoru u kojem umjetnici rado izvode koncerte ništa manje ne odgovara izložba križeva koja se potpuno i prirodno s njime stopila.
Danas otvoreni Dani kršćanske kulture trajat će čitav tjedan, a u danima koji slijede u Zadru će se organizirati koncerti, izložbe, predstavljanja knjiga te razni drugi događaji.
Umjetnici zastupljeni na izložbi
Izložba “Častimo te, Križu sveti” djelo je vrhunskih hrvatskih kipara među kojima su Mile Blažević, Zlatko Čular, Stjepan Divković, Stjepan Gračan, fra Joakim Jakim Gregov, Kuzma Kovačić, Marin Marinić, Damir Mataušić, Valerije Michieli, Anđelko Odak, Tomislav Ostoja, Josip Poljan, Marija Ujević Galetinović, Miro Vuco te Šime Vulas.