Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Liberali kockom birali novo vodstvo, Predovan odustao

23.03.2012. 23:00
Liberali kockom birali novo vodstvo, Predovan odustao


Pokazalo se da jedinstva u HSLS-u ipak nema i stoga neću ići u drugi krug, rekao je Predovan. Novi predsjednik je Mate Radović
Predsjednik Općinskog vijeća Vira Mate Radović novi je predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Zadar. Njega je u drugom krugu izabralo preostalih 27 skupštinara jer je neposredno prije glasovanja, protukandidat Željko Predovan odustao od kandidature.
Predovan je u prvom krugu dobio 30 glasova, jedan glas više od Mate Radovića, ali budući da su glasovanju pristupila 62 skupštinara nije dobio natpolovičnu većinu. Naime, dva delegata nisu uopće glasovala.
Tad je uslijedila izborna zavrzlama kojoj je trebalo tri i pol sata da bi se razvezla. Naime, statutom HSLS-a predviđeno je da u ovom slučaju odlučuje ni više ni manje nego bacanje kocke. Kocka je trebala odlučiti i sedmog člana županisjkog vijeća između Ivice Šole i Danijela Božajića koji su skupili jednak broj glasova. Međutim, Božajić  kao i dobar dio skupštinara napustio je izbornu skupštinu nakon prvog kruga glasovanja. Dijelom se radilo o skupštinarima s otoka koj su morali žuriti na trajekt, ali se pokazalo da je time najviše izgubio Željko Predovan. Bacanju kockice i drugom krugu usprotivili su se neki članovi zadarskog ogranka, a najgrlatiji među njima bio je Zoran Božić iz zadarskog HSLS-a. Kockicu je odbio bacati i Ivica Šola. Kad je predsjednik statutarne komisjie Željko Šimičević ustvrdio da je nazočno 44 skupštinara, za kvorum znatno više nego potrebnih 31 skupštinar, pristupilo se glasovanju u kojem je najprije prošao prijedlog da i Šola i Božajić uđu u županijsko vijeće, a nakon toga i prijedlog da obojica kandidata za predsjednika idu u drugi krug. Tad je dilemu razriješio Željko Predovan.
– Pokazalo se da jedinstva u HSLS-u ipak nema i stoga neću ići u drugi krug. U ovim uvjetima ne želim biti predsjednik i čestitam mom protukandidatu, rekao je Predovan.
No unatoč Predovanovom odustajanju, drugi krug je nakon male pauze ipak proveden, pa je Radović dobio sve glasove preostalih 27 skupštinara. Obraćajući se preostalima, Radović je rekao da će se priča sigurno rastezati po stranačkim statutarnim komisijama, ali je takva praksa i procedura. Radović je izrazio žaljenje što je dobar dio skupštinara otišao te je nakon toga primio čestitke svojih birača.
Situaciju koja je sinoć u hotelu Kolovare  na momente podsjećala na famoznu 2004. kad su poništene dvije HSLS-ove skupštine, najbolje je opisao osnivač HSLS-a i stažom najstari zadarski liberal Krsto Baljak:”Demokracija u stranci je odavno umrla, a HSLS je počeo umirati na rate!”
Toga se najviše i bojala politička tajnica HSLS-a Dorica Nikolić koja je nazočila sinoćnjoj izbornoj skupštini, rekavši u uvodnoj riječi da je nakon debakla na parlamentarnim izborima, HSLS-u jedno jednistvo može povratiti nekadašnji politički ugled i uspjeh.