Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prvi natjecatelji za prvih pet godina rada

Autor: Valentina Mlađen

23.03.2013. 23:00
Prvi natjecatelji za prvih pet godina rada

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na regionalnom natjecanju sudjelovali su ove godine učenica Ana Kardum na glasoviru, koja je za svoj nastup dobila vrlo visoko priznanje te učenik gitare Marko Meštrović koji je osvojio treće mjesto


Osnovna glazbena škola sv. Benedikta koncertom u povodu Dana škole i blagdana preminuća sv. Benedikta proslavila je mali jubilej – pet godina rada.
Škola je pokrenuta u drugom polugodištu školske godine 2008./09. u prostoru ženskog benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru, a njeno osnivanje leži na dugoj tradiciji privatnog podučavanja koje su sestre benediktinke održavale u samostanu, ali i ženskog liceja koji je uspješno djelovao do Drugog svjetskog rata. U prvih pet godina djelovanja škole, od početnih 24 učenika, ova škola danas broji stotinjak polaznika i 26 predškolaca.
– Tradicija neformalnog glazbenog školovanja dugo je postojala u samostanu sv. Marije, a s vremenom stvorili su se fizički i materijalni uvjeti, ali što je najvažnije i dobra volja, za pokretanje osnovne glazbene škole. Prvi prostor sređen je u jednom krilu samostana, dobili smo dopuštenje od Ministarstva obrazovanja i tako smo počeli s radom, a ove godine završava nam i prva generacija šestaša koju čine učenici prve generacije od kojih su neki poduku primali od sestara i prije otvorenja škole, kaže ravnatelj Igor Cecić ističući kako je jedan od ciljeva pri osnivanju škole bio i doprinos oživljavanju Poluotoka.
Po otvorenju u školi su podučavani glasovir, gitara i violina, a nakon pet godina učenici u školi primaju poduku iz sedam instrumenata, naime, u društvo navedena tri u međuvremenu su stigle flauta, oboa, klarinet i harmonika. Trenutno u školi djeluje 14 profesora, dok se svake godine na upisu ukupan broj učenika poveća za dvadesetak. Iz tog razloga škola je dobila i novi prostor u susjednoj zgradi.
– S obzirom na povećanje broja naših polaznika brzo smo prerasli prvotni prostor te smo uselili u susjednu zgradu koja je dugo pripadala samostanu, a koju su nedavno ponovno otkupili te je sređena, renovirana i potpuno opremljena i prilagođena za djelovanje suvremene glazbene škole. U tom prostoru samostan uskoro osniva i dječji vrtić, ističe Cecić.
Tijekom koncerta koji je u četvrtak održan u punoj Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru ravnatelj Cecić iznenadio je dvoje učenika prigodnim darovima. Naime, oni će ostati upamćeni kao prvi natjecatelji Osnovne glazbene škole sv. Benedikta koji su sudjelovali, i ostvarili odlične rezultate, na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Na regionalnom natjecanju sudjelovali su ove godine učenica Ana Kardum na glasoviru, koja je za svoj nastup dobila vrlo visoko priznanje te učenik gitare Marko Meštrović koji je osvojio treće mjesto.
– Osim što su ovi učenici dobili dodatan podstreh za rad, na njihovom primjeru, dobila su ga i ostala djeca. No, nama je najdraža bila upravo reakcija ostalih koji su pokazali sreću zbog svojih školskih kolega. U školi pokušavamo uz učenje glazbe u djeci pobuditi prijateljski, kolegijalni duh, družimo se, idemo na izlete, nedavno smo za učitelje i roditelje imali duhovnu obnovu – imamo malo posebniji pristup, ali nailazimo na plodno tlo, zaključuje Cecić s nadom da će se uspješnih prvih pet godina nastaviti i dalje u budućnosti.