Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sportski porazi i pobjede djeci su izvrsna priprema za život!

Autor: Vanja Mirčeta

23.03.2013. 23:00
Sportski porazi i pobjede djeci su izvrsna priprema za život!

Foto: Marin GOSPIĆ



Kroz ovu školu, po svome programu rada jedinstvenu u Hrvatskoj, do sada je prošlo više od 2.000 malih Zadrana u dobi od 4 do 7 godina


Dječja sportska škola “Loptica” obilježila je jučer jubilarnu desetu godinu rada u Zadru tradicionalnim svečanim treningom. Kroz ovu školu, po svome programu rada jedinstvenu u Hrvatskoj, do sada je prošlo više od 2.000 malih Zadrana u dobi od 4 do 7 godina. Kada su supružnici Ana i Marinko Miočić otvorili “Lopticu”, imali su svega 30-ak članova i dva trenera, a danas programe škole polazi nešto više od 200 mališana u nekoliko grupa pod nadzorom pet trenera.
Kreativan način vježbanja
– S radom smo započeli otprilike u ovo proljetno doba prije točno deset godina u iznajmljenim prostorijama obližnjeg Taekwondo kluba. Zahvaljujući Gradu Zadru koji nam je ustupio ovaj prostor, uspjeli smo od naše male sportske škole napraviti odgojno-sportsku instituciju. Naša škola djeci nudi elemente 18 sportova, gotovo sve sportske programe – od atletike, gimnastike, sportova s loptom, skijanja i plivanja, ali to nisu klasični treninzi jer naši polaznici vježbaju na vrlo kreativan način. Treneri svaku vježbu osmisle kao interaktivnu priču što kod mališana dodatno potiče motivaciju. Ujedno, djeca imaju sve uvjete kao i u profesionalnim sportskim klubovima, jer imamo uređene dvorane, sanitarne čvorove prilagođene djeci te svlačionice, kaže trener Marinko Miočić te dodaje kako “Loptica” u svom programu sada ima i dosta uspješan sportski vrtić.
Uz tradicionalni ogledni trening pred ponosnim roditeljima, 20-ak predškolaca koji ove godine odlaze iz “Loptice”, nakon prezentacije vježbi iz atletike i gimnastike koje su usvojili tijekom godine osladili su se na kraju velikom tortom koja je fascinirala male sportaše.
– “Loptica” je idealan izbor za predškolsku djecu jer se ovdje mališani na vrlo aktivan i edukacijski način bave sportom i razvijaju zdrave navike. Na svečanim treninzima nam je inicijativa da se djeca pokazivanjem naučenog osjećaju važna pred svojim roditeljima. Kroz sportske vještine pripremaju se za dobre i loše trenutke u životu. Naime, ovdje uče kako podnijeti poraz, gubiti, ali i nositi se s pobjedama na pravi način. Sportski porazi i pobjede su djeci izvrsna priprema i osnove za daljnji život, ističe Miočić.
“1.000 koraka kroz 1.000 ulica”
Iz “Loptice” najavljuju i nove projekte do kraja lipnja kada škola završava s radom. Naime, cijela godina im je u znaku proslave desetgodišnjice rada, počevši od dobivanja nagrade Grada Zadra. U travnju nas očekuje projekt “1.000 koraka kroz 1.000 ulica”, orijentacijsko kretanje koje organizira “Loptica”, u svibnju “10 sportova za 10 godina”, kada će domaćini u goste pozvati i sve bivše polaznike “Loptice” te napraviti i jednu zajedničku milenijsku fotografiju. Nakon toga nas u lipnju standardno očekuje završni trening kada će djeca prezentirati sve ono što su usvojila tijekom ove godine u radu sa svojim trenerima.