Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svi imamo misiju prenositi znanje

Autor: Ante Rogić

23.03.2013. 23:00
Svi imamo misiju prenositi znanje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pročelnik Odjela dr. Vlado Sušac istaknuo je kako je ovaj događaj značajan i za odjel i sveučilište zbog toga što je svaka promocija “još jedan dokaz smisla našeg postojanja, našeg rada i nastojanja”


Na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru u četvrtak je održana V. promocija sveučilišnih prvostupnika kulture i turizma.
Promovente i sve goste, okupljene u velikom broju, pozdravio je pročelnik Odjela za turizam i komunikacijske djelatnosti dr. sc. Vlado Sušac istaknuvši kako je promocija za sve značajan događaj, u prvom redu za prvostupnike “jer ovim činom i formalno obilježavate završetak jedne značajne dionice u vašem životu i obrazovanju kojom ste se svrstali u red akademskih građana u pravom smislu te riječi.” S druge strane, napomenuo je, ovaj događaj je značajan i za odjel i sveučilište zbog toga što je svaka promocija “još jedan dokaz smisla našeg postojanja, našeg rada i nastojanja”.
– Nastojanja ne samo da prenosimo znanje i podučavamo nego i da od vas učimo. Jer jedino tako i mi i vi možemo stvarati nova znanja, što je još jedna od misija svih koji promišljaju svijet na znanstveni način. Opredjeljujući se za sveučilišni studij, i vi ste postali ste dio toga svijeta. Stoga, ovaj događaj radi kojeg smo se danas ovdje okupili samo je potvrda da tom svijetu uistinu i pripadate. A taj svijet nosi sa sobom odgovornost i prema sebi i prema zajednici, kazao je Sušac poželjevši da svijest o toj vrsti odgovornosti nose sa sobom kroz njihovo daljnje školovanje koje je većina već započela, a i kasnije kroz život. Izrazio je uvjerenje kako svi oni koji su se odlučili za potragu za poslom po završetku studija kulture i turizma imaju puno bolju polaznu poziciju od mnogih drugih koji su završili trogodišnje sveučilišne studije, kako na ovom sveučilištu, tako i u državi.
– To ne govorim iz puke kurtoazije nego duboko svjestan činjenice da u ovom teškom vremenu društvene i ekonomske krize koju svatko od nas na svoj način proživljava i kad je zbog stanja na tržištu rada teško pronaći motivaciju za studiranje, turizam je ostao praktički jedina djelatnost koja vuče naprijed ovu prelijepu zemlju koja svojim prirodnim bogatstvima kao i bogatstvom duha svojih ljudi ne zaslužuje stanje u kojem se trenutno nalazi. Studij turizma na ovom odjelu po mnogo čemu je specifičan u usporedbi s drugim studijima turizma jer jedini izrasta iz humanističke tradicije ovoga grada i ovog sveučilišta kao nekadašnjeg Filozofskog fakulteta. A humanistički pristup promišlja i čovjeka i svijet u kojem živi i djeluje u njihovoj punini i međusobnom prožimanju. I zato ovaj preddiplomski interdisciplinarni studij koji ste s uspjehom završili prepoznaje složeni fenomen turizma ne samo kao ekonomsku nego i kao kulturološku, komunikacijsku i ekološku činjenicu. I to je njegova, a i vaša posebnost, kazao je pročelnik Sušac.
Svjedodžbe i dopunske isprave o studiju primili su: Tanja Anić, Fabiano Baranović, Josipa Bašić, Marta Bulić, Borna Buljan, Ana Burazer, Jadranka Dragičević, Suzana Fajdetić, Stanka Gabrić, Ana Gusić, Karolina Hrgota, Jasmina Ibraković, Dario Jerković, Tina Jović, Lucija Jurin, Marina Karakaš, Marijana Karamarko, Andrea Kegalj, Ines Kovačević, Anamarija Kujundžić, Ina Marketin, Jelena Medić, Mario Mičić, Jelena Mrgić, Anita Palada Mirat, Ana Pelicarić, Nives Perović, Marija Petrušić, Neven Radonić, Antonia Stručić, Lucija Stručić, Tina Svirčić, Martina Šaban, Mirela Škuranec, Sanja Tabori, Lorena Treskavica, Tereza Vitali, Marina Vrljić, Ivan Vučenović, Donata Vukoša, Ivana Vulić, Anamarija Zelić, Josipa Zubak i Iris Žuža.