Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Puljić opravo noge dvanaestorici

23.03.2016. 23:00
Puljić opravo noge dvanaestorici


Puljić je podsjetio kako obredi Velikog četvrtka vode u povijest slavlja Pashe, kad su Izraelci uz vazmenu večeru spominjali najvažniji događaj njihove povijesti, blagovanje janjeta
Misno slavlje kojim se slavi spomen Posljednje večere i ustanovljenja euharistije sinoć je u katedrali Sv. Stošije predvodio zadarski nadbiskup mons Želimir Puljić. On je istaknuo kako se posebno povezujemo s Kristom koji je vječni i nepresušni izvor našeg svećeništva, te razmišljamo o Euharistiji i svećeništvu i zahvaljujemo Bogu za taj veliki dar. Podsjetio je kako obredi Velikog četvrtka vode u povijest slavlja Pashe, kad su Izraelci uz vazmenu večeru spominjali najvažniji događaj njihove povijesti, blagovanje janjeta čija ih je krv oslobodila iz egipatskog ropstva.
Povezani sakramanti
– Euharistija je spomen-čin kalvarijske žrtve našeg otkupljenja, povijest spasenja nalazi u njemu svoj vrhunac i posljednji smisao. A slavljem euharistije mi ispovijedamo vjeru u njegovu stvarnu i trajnu nazočnost. Crkva je to stoljećima vjerovala, ispovijedala i ljubomorno čuvala i branila, istaknuo je nadbiskup te dodao kako je na svojoj Posljednjoj Večeri Isus odlučio po euharistiji trajno prebivati među nama.
– Euharistija je, dakle, produljenje Isusovog života na zemlji i milosno približavanje ljudima. Ona je zagrljaj i poljubac Božjeg sina. On, koji je prošao zemljom čineći dobro, tu je, među nama. Spreman je svakog trenutka prosvijetliti nas, ojačati, blagosloviti, posvetiti, utješiti i pomoći, poručio je nadbiskup. Podsjetio je kako su euharistija i svećenički red ustanovljeni upravo te svete večeri, te su stoga ta dva sakramenta sudbinski povezana.
Predstavnici župa
– Nema svećenika bez euharistije, kao što nema euharistije bez svećenika. Stoga se i veli da je svećeničko zvanje u biti euharistijsko. Svećenik, naime, priprema euharistijski stol da ljudi blaguju tijelo kristovo. Sam se stavlja na raspolaganje Bogu da preko njega i njegove službe preobražava svijet i vjernike. I dok predvodi euharistijsko slavlje, događa se čudesna preobrazba čovjeka, povijesti i svemira. To je Božanska pretvorba koja nadilazi vremena i prostore. A ipak ona je vidljiva i konkretna. U svojim znakovima i obredima. Svećenik je liturg, predvoditelj slavlja. On živi od mise i za misu, a misa hrani i krijepi misnika i vjernike, kazao je, mneđu ostalim, nadbiskup Puljić istaknuvši kako se svakog dana od onog nezaboravnog četvrtka uvečer okuplja zajednica Božjeg naroda prisustvovati i slaviti jedinstvenu gozbu, gozbu ljubavi i bratskog zajedništva, gozbu lomljenja kruha i zahvaljivanja.
Za vrijeme mise nadbiskup je oprao noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa. Nakon mise Sveto otajstvo je preneseno u “Božji grob”, u pokrajnju lađu katedrale gdje je puk ostao u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospinog plača.