Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Glagoljska madrikula – ljubački svjedok vremena

23.03.2017. 23:00
Glagoljska madrikula – ljubački svjedok vremena


U župi Ljubač bilo je posebno svečano na blagdan sv. Josipa. U punoj mjesnoj crkvi u sklopu euharistijskog slavlja kojeg je uz sudjelovanje domaćeg župnika dr. don Jerolima Lenkića predvodio mons. dr. Pavao Kero, upriličen je zanimljiv kulturno-znanstveni događaj. Naime, predstavljena je knjiga “Glagoljska madrikula Bratovštine sv. Josipa župe sv. Martina u Ljupču između 1776-1818”, iz pera dvojice povjesničara i istraživača mons. dr. Pavla Kere i dr. sc. Josipa Fričića.
Riječ je o djelu tiskanom u 300 primjeraka u nakladi Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru i Sveučilišta u Zadru za koje je predgovor napisao ljubački župnik don Jerolim Lenkić. Tekst o Madrikuli napisala je časna sestra Blaga Bunčuga koja je ujedno lektorirala sve ostale tekstove dok je Marija Kero također napisala jedan kraći tekst.
Osim brojnih mještana Ljupča predstavljanju knjige nazočili su mještani susjednih Ljubačkih Stanova te gosti iz Zadra i Poljica Briga kao i načelnik Općine Ražanac Nikola Miletić.
Bratovština pomagala potrebitima
O duhovnom sadržaju knjige prvi je govorio mons. Kero kazavši kako je riječ o jedinoj glagoljaškoj knjizi koja je sačuvana u župi Ljubač i koja je stajala godinama oštećena, a ovim je činom obnovljena u Zagrebu i brižno se čuva u arhivu Zadarske nadbiskupije.
– Madrikula Bratovštine sv. Josipa jedini je očuvani glagoljski kodeks župe sv. Martina u Ljupču. Djelo je sastavljeno od 12 kapitula u kojima se uz ostalo ističe da su mir, ljubav i svako dobro bili uvijek potrebni ljudskom rodu, a što je najugodnije Bogu i sv. Josipu. Ona nam kazuje kako se u navedenom vremenskom razdoblju živjelo u Ljupču te koji su sve svećenici vodili ovu župu. Kao što je poznato, Ljubač je do sada imao trojicu svojih svećenika Matu Vukasa, Matu Radulovića i Nikicu Duševića. Knjiga je svjedok vremena i u njoj se također nalazi slika sv. Josipa koja je stara preko 200 godina, rekao je uz ostalo mons. Kero.
U nastavku je izlagao dr. sc Josip Faričić naglasivši na početku kako je navedena knjiga doista važna ne samo za ovu zajednicu već i za cijelu Zadarsku nadbiskupiju i zadarsku regiju s obzirom da se radi o zaista vrijednom glagoljskom kodeksu koji se odnosi na kopneni dio Zadarske nadbiskupije.
– Ljubač je tijekom prošlosti, a osobito tijekom 17. stoljeća bio izložen nemilosrdnom razaranju, i to stara Ljuba, gdje se nalazila zapravo prvobitna jezgra ovog mjesta. U to vrijeme uslijed osmanlijskih osvajanja mnogi su glagoljski spomenici uništeni, ali na svu sreću sačuvana je knjiga koju su župnici koji su ovdje bili krajem 18. i početkom 19. stoljeća pisali na glagoljici, kazao je dr. Faričić istaknuvši kako je značaj onodobne Bratovštine za Ljubač izuzetno velik.
U lipnju monografija Ljupča
– Članovi Bratovštine karitativno su skrbili o potrebitima, a isto tako posuđivali bi novac pojedincima za obnovu kuće kao i za plaćanje ostalih obaveza, a posebno su pazili na uređivanje i održavanje crkve i na postavljeni oltar sv. Josipa. Zašto su oni za svog zaštitnika izabrali sv. Josipa? Pa svima nam je poznato da je sv. Josip bio Marijin zaručnik i jedan od onih svjetovnih odgajatelja malenoga Isusa, a ujedno je zaštitnik očeva i obitelji. Eto zato nije slučajno da su upravo onodobni Ljupčani upravo ovome svecu posvetili osobitu pozornost, kazao je dr. Faričić dodajući kako knjiga pokazuje izvrstan odnos i suradnju Ljupčana sa susjednim mjestima osobito s obližnjim Radovinom.
 – Jednom riječju župljani ovog mjesta u svom tadašnjem životu bili su otvoreni za suradnju prema drugima, a ta se njihova gostoljubivost i toplina zadržala sve do dana današnjeg, rekao je na kraju dr. Faričić čije su izlaganje okupljeni popratili pljeskom.
Na kraju se okupljenima obratio don Lenkić.
– Nakon što smo ovdje lani održali znanstveni kolokvij na temu Ljupča te nakon što smo sada predstavili Glagoljsku madrikulu Bratovštine sv. Josipa župe sv. Martina u Ljupču, 21. lipnja predstavit ćemo monografiju našeg mjesta. Taj će nam događaj uveličati svojom nazočnošću i nadbiskup Zadarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, istaknuo je dr. don Jerolim Lenkić.