Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mladi će i dalje koristiti prostor zgrade u Jazinama

23.03.2017. 23:00
Mladi će i dalje koristiti prostor zgrade u Jazinama


Nakon prvih vijesti o zaključavanju i pečaćenju zgrade starog Kazališta lutaka u Jazinama, ni tjedan dana poslije stigle su dobre vijesti od obiju strana uključenih u ovaj slučaj koji je imao potencijal da postane ozbiljan problem. I Grad Zadar i Juraj Aras kao voditelj umjetničke organizacije Teatro Verrdi najavili su sastanak koji se ovaj tjedan održao u gradskoj upravi. Na njega su bili pozvani svi predstavnici udruga i organizacija koje su dosad koristile prostor zgrade kazališta, a to su osim Teatra Verrdi bile udruge Zdanje, Šigureca, Eko Zadar i umjetnička organizacija Dragon Teatar. Došli su Aras i Neron Goleš iz udruge Zdanje, a kao predstavnici Grada sudjelovali su pročelnik za kulturu Radovan Dunatov i v.d. pročelnice za upravljanje gradskom imovinom, Jagoda Surać.
Pažljivo održavati
– Sastanak je prošao dobro po obje strane, zadovoljni smo i mi i ljudi s kojima smo razgovarali, kazao nam je Dunatov.
– Slijedi postupak kojim ćemo ugovorno regulirati korištenje zgrade i sve smo dogovorili na obostrano zadovoljstvo. Složili smo se da prostore koji će se koristiti treba pažljivo održavati, kao i to da se neće koristiti krovna terasa zgrade jer ona jednostavno nije u dobrom stanju pa da se ne bi nekom nešto dogodilo. Svi smo se složili da ne podržavamo nikakvo divljaštvo, već da će se prostor koristiti za rad pojedinaca i grupa kao članova udruga i umjetničkih organizacija, kaže Dunatov i podsjeća kako je u nekoliko navrata Grad dobivao izvješće o intervencijama policije u starom kazalištu.
– Ranije je sve vodio predsjednik Šigurece Vedran Miočić Stošić, a nakon njega ključeve je imap Aćim Pavić iz Eko Zadra. Oni su na Relji dobili drugi prostor, a Pavić nam je vratio ključeve kazavši kako s tim prostorom i organizacijom više ne želi imati nikakve veze, kaže Dunatov.
Nije za javne programe
U tome da je sastanak s pročelnikom za kulturu Radovanom Dunatovom i pročelnicom za gospodarenje gradskom imovinom Jagodom Surać prošao u najboljem redu i afirmativnom tonu, ističe i Juraj Aras.
– Sporazumjeli smo se da je prostor Jazina neuvjetan za javne programe, pogotovo koncerte i partije te da se u tom smislu više neće koristiti, ali da organizacije kojima treba prostor za interni rad, probe, pripreme i logistiku mogu dobiti na korištenje parcijalno koliko im je potrebno uz cijenu od jedne kune po kvadratu. Potpisat će ugovor, dobiti ključ i odgovarati za korištenje, kaže Aras.


 DUNATOV: KNJIGOZEMSKA OSTAJE GDJE JEST


Zaključavanje i pečačenje prijetilo je i prostoru Knjigozemske u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova, u blizini Branimirove obale. Udruga Punktum u posljednje vrijeme organizirala je tamo niz hvalevrijednih gostovanja književnika, čitanja poezije i slično.
– I to smo riješili, i to jako brzo. Knjigozemska ostaje gdje je i tamo će se nastaviti njihove aktivnosti. Njihov rad apsolutno podržavam i poštujem i to ne samo zato što mi je kultura posao, nego zato što to i volim, kaže Dunatov, a Aras i po pitanju Knjigozemske ističe zadovoljstvo dogovorenim.
– Izrečena je podrška programu u tom prostoru uz uvjet da se formalno riješi pravno sljedništvo udruge Punktum što je zadaća udruge Zvuk koja to formalno treba potvrditi jer je ona započela projekt u tom prostoru. Čeka se samo da Davor Fadić, predsjednik Zvuka, potpisanu i ovjerenu potvrdu o tome prosljedi uredu za gospodarenje gradskom imovinom, čim prije tim bolje. Do tada udruga Punktum može održavati program prema programskim načelima projekta Knjigozemska.