Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Condura Croatica otisnula se na 1380 kilometara dug put

25.03.2018. 13:00
Condura Croatica otisnula se na 1380 kilometara dug put


Putovanje koje je u petak u ranim jutarnjim satima započelo u Ugriniću ukrcajem na kamion, nastavilo se plovidbom trajektom od Tkona do Biograda, a završit će u 1380 kilometara udaljenom gradu Seteu na jugu Francuske – označilo je početak još jedne međunarodne ekspedicije Condure Croatice, replike hrvatskoga ratnog broda iz 10. stoljeća u suvlasništvu Sveučilišta u Zadru.
Uz još šest tradicionalnih hrvatskih brodica, Condura Croatica sudjelovat će od 27. ožujka do 2. travnja na Mediteranskom festivalu pomorske baštine Escale a Sete u regiji Occitanie, i to prvi put kao član hrvatske delegacije koja je dobila status "počasnoga gosta".
Malu hrvatsku flotu, u kojoj su još regatna pasara iz Malog Lošinja, kvarnerski guc iz Mošćeničke Drage, gundula i sandula iz Komiže te neretvanska lađa i trupa iz Opuzena, na najveći mediteranski festival tradicijskih brodova vodi Udruga Cronaves iz Splita, koja već godinama diljem Europe pronosi našu pomorsku tradiciju, kulturu i turizam.
– U statusu 'počasnoga gosta' Hrvatska će se predstaviti u sklopu programa 'Les cultures de Adriatique' u Hrvatskom selu koje će se specijalno za ovu prigodu sagraditi na rivi u središtu Setea, najveće ribarske luke Sredozemlja. Program su osmislili Ekomuzej iz Mošćeničke Drage, Turistička zajednica Maloga Lošinja, Sveučilište u Zadru, Udruga za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena, Udruga Cronaves iz Splita te Ured Hrvatske turističke zajednice iz Pariza, koji će festivalskim posjetiteljima predstaviti hrvatsku turističku ponudu za ljeto 2018. Osim toga, sudjelovat ćemo na brojnim radionicama i prezentacijama, a naši predstavnici održat će i zanimljiva predavanja o hrvatskoj pomorskoj tradiciji i maritimnoj baštini, najavljuje Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves, koja je ovaj tjedan program gostovanja hrvatske ekspedicije najavila i na prijemu u Francuskom veleposlanstvu u Zagrebu.
Posadu Condure Croatice predvodi prof. dr. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a osim nje, u Francusku putuju Marko Ratković (student), Dario Kopeti (student) i Dino Taras, kustos u Arheološkom muzeju u Zadru.


Velika proslava pomorske tradicije Mediterana
Ime festivala Escale Sete znalci francuskoga jezika najčešće prevode sloganom "Zaustavi se u Seteu". Festival se održava svake druge godine, 2016. okupio je oko 300.000 posjetitelja, a s proračunom od milijun eura, državnom potporom i velikom medijskom kampanjom organizatori ove godine očekuju rekordnu posjećenost. Suština i ideja održavanja ovog proljetnog festivala jest velika proslava također velike pomorske tradicije Mediterana s pokazivanjem i isticanjem svega što nam daje more. Na festivalu sudjeluju posade tradicijskih brodova svih veličina – od najmanjih poput trupe i gundule pa do najvećih – jedrenjaka Hermione, replike legendarne fregate La Fayette, ove godine posebno prisutnih u čast obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata.
Festival Escale a Sete objedinjuje turizam, pomorstvo, brodogradnju, ribarstvo i tradicionalnu francusku gastronomiju i enologiju. Festivalski dani ispunjeni su raznim izložbama, znanstvenim predavanjima, svakodnevnim prigodnim maritimnim aktivnostima morskim kanalima grada, glazbenim programima na ulicama i trgovima te predstavljanjem raskošne tradicije ribarenja, kušanjem svih vrsta mediteranske ribe i drugih plodova mora te veličanstvenim paradama brodova.