Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

FOTOGALERIJA: Za Dan narcisa Zadrankama podijeljeni tulipani, ali poruka je ista

24.03.2018. 20:10
FOTOGALERIJA: Za Dan narcisa Zadrankama podijeljeni tulipani, ali poruka je ista


Zadarska Liga protiv raka, Europa Donna Zadar i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije u subotu  su na Narodnom trgu organizirali tradicionalnu javnozdravstvenu akciju povodom Dana narcisa – dana borbe protiv raka dojke, koji se ove godine u Hrvatskoj obilježava 22., a u Zadru 16. put.
Dan narcisa obilježava se, naime, svake prve subote u proljeću i već godinama ima važnu ulogu u osvješćivanju javnosti, posebno žena o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Cvijetom narcisa, koji simbolizira proljeće, a onda i život i nadu, želi se ukazati na potrebu odlazaka na preventivne preglede, te potaknuti aktivnu brigu o zdravlju dojke.
Tako su i  organizatori ove akcije, koja se istodobno održavala u mnogim hrvatskim gradovima, na prigodnom štandu dijelili građanima stabljiku simboličnog cvijeta, ali ove godine narcise su u Zadru zamijenili žuti tulipani. Organizatori, naime, nisu uspjeli nabaviti narcise, pa su se dijelili žuti tulipani, simbol prijateljstva.
Zadrani su, kao i svake godine dobrovoljnim prilozima podržali akciju koja je uz osvješćivanje javnosti o važnosti preventivnih pregleda dojke, imala za cilj i prikupljanje novca za kupnju linearnog akceleratora, najvažnije zadaće koju si je zadala zadarska Liga protiv raka kako bi se u Općoj bolnici Zadar objedinilo onkološko liječenje, odnosno omogućila radioterapija oboljelima od zloćudnih bolesti.
Rak dojke je, nažalost, doznajemo od koordinatorice Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke i voditeljice Službe za socijalnu medicinu i javno zdravstvo zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ljilje Balorda, i dalje vodeći rak u žena na razini države, kao i u Zadarskoj županiji.
– Prema najnovijim podacima Registra za rak u Zadarskoj županiji je 2014. godine bio 131 slučaj novooboljelih žena od raka dojke, a 2016. godine je od ovog raka umrla 41 žena. U Hrvatskoj je u istom razdoblju bilo 2.600 novooboljelih i 990 umrlih žena. Podaci su to koji zabrinjavaju, ali i unose tračak optimizma jer broj umrlih žena posljednjih par godina ipak stagnira, i u Zadarskoj županiji i u Hrvatskoj, ističe dr. Balorda i naglašava kako Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke ipak daje rezultate jer se žene sve ranije javljaju na preglede, kada su izgledi za uspješno liječenje dobri, a koriste se sve bolji i noviji lijekovi u liječenju ovog karcinoma koji je u cijelome svijetu u stalnome porastu.