Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pogorilić: Učinili smo puno za razvoj Općine

Autor:

23.04.2008. 22:00
Pogorilić: Učinili smo puno za razvoj Općine


Na Dan općine u rad je puštena trafostanica Pag-Povljana, koja je od izuzetne važnosti za kvalitetnu elektroopskrbu ovog područja
Svi projekti Općine Povljana, sve naše aktivnosti u uređivanju mjesta, kao i intenzivna izgradnja u privatnom sektoru, iziskivale su fizičke i financijske napore svih mještana Povljane, svih nas. No, ništa nam nije bilo teško, jer smo znali da će trud biti prepoznat i nagrađen, istaknuo je jučer načelnik Ivica Pogorilić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u povodu Dana općine Povljana, nabrajajući projekte koje je Povljana ostvarila u posljednjoj godini dana. – Uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskih voda nastavljamo radove na izgradnji druge faze kanalizacije koja će biti završena do početka turističke sezone. Zahvaljujući naporima HEP-a Zagreb i DP Elektri Zadar otvaramo trafostanicu Pag-Povljana, što je od izuzetne važnosti za elektroopskrbu našeg područja. Učinili smo puno u razvitku našeg mjesta: završili smo spojni cjevovod od predjela Dole do Panosa, uređujemo nogostupe, dvorišne zidove, poljske putove do Stare Povljane. Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti uredili smo pristupnu cestu do odlagališta otpada Vulina draga te smo u Povljani postavili ekološku vanjsku rasvjetu. Uredili smo šetnicu uz more u dužini od oko 1.500 metara. U izradi je projektna dokumentacija za izgradnju dječjeg vrtića i garaže za potrebe vozila DVD Povljana. Nakon donošenja Prostornog plana Općine u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za marinu. U izradi je urbanistički plan zone Jug i poslovne zone Vrdijan. Ono što je za planski razvoj naše Općine važno jest da su detaljni planovi nižeg reda usklađeni s Uredbom Zakona o prostornom uređenju, rekao je načelnik Pogorilić, istaknuvši da Općina misli na svoje sugrađane. – Stipendiramo dvadesetak studenata, pomažemo našim potrebitim ljudima, kroz subvencije nabavljamo sadnice vinove loze i maslina i na taj način potičemo razvoj poljoprivrede.Čelni ljudi otoka Paga čestitali su svim Povljankama i Povljancima Dan općine te istaknuli važnu suradnju svih otočnih lokalnih samouprava. Dožupan Josip Miletić ovom je prilikom rekao da Zadarska županija pruža Općini veliku financijsku pomoć za školstvo, cestovnu i vodovodnu infrastrukturu. Dožupan je pustio u rad novu trafostanicu, dok je povljanski župnik don Ivan Babjak blagoslovio obnovljenu crkvu Sv. Martina. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, uz načelnika i dožupana, nazočili su općinski vijećnici i poglavari, direktor Fonda za regionalni razvoj Daniel Žamboki, predsjednik državne Uprave Zadarske županije Damir Valčić, direktor Elektre Zadar Nikola Dellavia, načelnik Vira Kristijan Kapović, dogradonačelnik Paga Tomislav Buljanović, predsjednik GV-a Pag Franči Palčić, načelnik Kolana Josip Zubović-Pipe, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo i ostali gosti.
________________Općinska priznanja Na svečanoj sjednici Branko Vičević, predsjednik Općinskog vijeća, dodijelio je veliku zahvalnicu povljanskom župniku don Ivanu Babjaku za izniman doprinos na očuvanju i unaprjeđenju kulturne baštine te svekolikoj pomoći i doprinosu na obnovi četiriju crkava na području Općine Povljana. Priznanja Općine dobili su Šime Vičević za izvrstan uspjeh tijekom studiranja na Filozofskom fakultetu u Zadru, Boćarski klub Povljana za naročite doprinose i postignute rezultate na državnoj razini i u promidžbi Povljane te klapa “Povljana” za uzorno zalaganje i postignuća u klapskom pjevanju i udjelu u turističkoj promidžbi Povljane.