Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bili bi zadovoljni bodom

Autor: Šime Ćurko

23.04.2009. 22:00
Bili bi zadovoljni bodom

Foto: Vedran SITNICA



Gledajući imena igrača sa Splićanima nećemo moći igrati s najjačom momčadi, ali ćemo zato igrati s onima koji su u ovom trenutku najspremniji – kaže Dalibor Zebić
Kad je Zadar u 12. kolu pobijedio Hajduk 1:0 na Stanovima Dalibor Zebić je bio na tribini, a momčad je do jedne od najvećih pobjeda u Prvoj HNL doveo Ivica Datković. Zebić će tako u petom pokušaju u nedjelju u 28. kolu Prve HNL pokušati prvi put kao trener pobijediti Splićane. Ipak, dva uzastopna poraza (S. Belupo 0:1, Dinamo 0:2), uz to bez postinutog gola, nisu najbolji uvod u dalmatinski derbi.
– Hajduk je za nas utakmica kao i svaka druga, tražimo bodove za ostanak bez obzira na ime protivnika. Neka sve bude kao i u 12. kolu kada je Marin Ljubičić svojim potezom riješio do tada potpuno otvorenu utakmicu koja je mogla otići na obje strane – iznio je Zebić već na početku ono što obično ide na kraju u rubrici “želje i pozdravi”. Zadranima se nerijetko u prethodnim dvobojima zamjerala motivacija u utakmicama s Hajdukom.
– Neće biti problema s motivacijom. Stadion će biti pun i svatko će dati maksimum u svom dijelu posla. U to ne treba sumnjati.
Hajduku ugodni Stanovi
Ipak, s motiviranim ili nemotiviranim Zadranima, Hajduk je u Stanovima puno više od običnog gosta. Nema momčadi u Hrvatskoj koja na gostujućem terenu ima toliku podršku.
– Ne bježimo od toga da Stanovi Hajduku nisu obično gostovanje, jer u Zadru imaju dosta svojih navijača. Splićani se zbog toga u Zadru uvijek dobro osjećaju. Osim toga očekujem da će najmanje četvorica igrača Hajduka kojima je Zadar matični klub početi u prvih 11, a i njima je u Zadru igrati kao na domaćem terenu. Čujem da Šerić ima djevojku iz Zadra.
Zadar ove sezone u formaciji ima samo dvije dvojbe: jedan ili dvojica napadača, a povezano s time jedan ili dvojica zadnjih veznih.
– Terkeš protiv Slaven Belupa i Dinama nije bio pravi i nisam siguran hoće li nastupiti protiv Hajduka, jer već duže vremena ima problema s ozljedom. Gledajući imena igrača sa Splićanima nećemo moći igrati s najjačom momčadi, ali ćemo zato igrati s onima koji su u ovom trenutku najspremniji. Nema smisla poslati na teren one koji nisu spremni maksimalno raditi svih 90 minuta.
Bez bunkera
Zebić je potom objasnio tvrdnju iz posljednje rečenice.
– Pogriješio sam protiv Slavena kada sam u prvih 11 stavio Župana, Suraća i Terkeša, tri igrača koji nisu igrali u Šibeniku i koji se očito nisu dovoljno oporavili.
Zašto su onda bili u momčadi?
– Računao sam da protiv momčadi kakva je Slaven mogu pomoći svojim iskustvom, a dogodilo se da kod njih nije bilo trke i borbenosti koja se očekivala. Ne zato što oni to nisu htjeli, nego zato što nisu mogli. Protiv Dinama su priliku dobili neki drugi igrači i pokazalo se, unatoč porazu, da i na njih možemo računati.
Može li se očekivati napadački aktivniji Zadar od onog iz posljednje dvije utakmice.
– Bez obzira hoćemo li igrati s jednim ili dva napadača, moramo razmišljati i o napadu, a ne samo o obrani. Nećemo se postaviti tako da se samo branimo, već ćemo inzistirati i na igri prema golu Hajduka. Uostalom, nema smisla zatvoriti se na domaćem terenu, bez obzira koja momčad stoji s druge strane.
Koji bi ishod Zadru odgovarao?
– S bodom bismo bili zadovoljni.


 BAJLO ODGOVORIO MIŠI


Josip Bajlo imao je svoj uvod u konferenciju za novinare. Sportskog direktora “zažuljao” je Ante Miše.
– U medijima je Miše izjavio da su Josip Skoko i Hrvoje Vejić, dva ključna igrača Hajduka, protiv Croatije Sesvete namjerno dobili treći žuti karton da bi mogli preskočiti gostovanje u Zadru i biti spremni za sljedeće utakmice. Mislim da je to pogrešan potez Miše koji očito misli da u Zadar dolazi na izlet. Ne znamo zašto takvo razmišljanje, jer je i Miše došao na klupu poslije poraza Hajduka u Zadru i ostavke Gorana Vučevića. Takve najave su nepotrebne i nekorektne, Zadar nikad nikome nije ostao dužan pa ni Hajduku, i napravit ćemo sve da ih još jedanput ove sezone pobijedimo.




 SKOČIBUŠIĆ DEBITIRA NA STANOVIMA


Župan i Bećiri imaju tri žuta kartona, Šaranović je izvan svih kombinacija zbog problema sa stražnjom ložom i na njih trojicu Zebić u nedjelju ne računa. Štoviše, Šaranović je izgubljen i za sljedeće kolo u kojem Zadar gostuje u Maksimiru. Izostanak Šaranovića znači da bi Zadar ponovno mogao krenuti sa (samo) jednim napadačem, iako Zebić to nije potvrdio. Upitan je, naime, nastup Terkeša, a nije nemoguće da i Terkeš i Mitrović krenu od početka. U momčadi nema Jozinovića pa će prvi put ovog proljeća “starter” na lijevom boku biti Pletikosić. Skočibušić je dobro odradio posao u Maksimiru i na taj način potvrdio nastup protiv Hajduka dok će povratnik Parmaković potisnuti na klupu Puljića.
Vjerojatni sastav (3-4-2-1): Vuković – Parmaković, Milin, Skočibušić – Bilaver, Ljubičić, Batkoski, Pletikosić – Surać, Ćurjurić – Terkeš. Pričuve: Ježina, Puljić, Šiklić, Maruna, Batur, Rašo, Mitrović. Nedostaju: Župan, Bećiri (tri žuta kartona), Jozinović, Šaranović (ozlijeđeni).


 ULAZNICE


Predstavnici Torcide jučer su kupili 250 ulaznica za sjevernu tribinu. Budući da je riječ o navijačkoj skupini koja je u Zadru uvijek dobrodošla, u klubu se ne moraju brinuti oko toga hoće li pripadnika Torcide biti i na istočnoj ili južnoj tribini pa posebnih ograničenja oko slobodne prodaje ulaznica nema. Jučer ujutro ulaznice su se po cijeni od 50 kuna mogle kupiti na Narodnom trgu (CB Sunturist), zatim u CB Novi caffe te u pizzeriji Edo na stadionu. Tamo će se prodavati i danas, ako ih bude, jer je interes za utakmicu očekivano velik. Na Stanovima očekuju da u nedjelju ulaznica u prodaji više neće biti.


 JOZINOVIĆEVA POGREŠKA


Zebić se s jednim detaljem ponovno osvrnuo na poraz u Maksimiru.
– Dosta se nakon utakmice govorilo i pisalo u medijima o pogrešci Gorana Jozinovića. On je naš najmlađi igrač i sigurno mu nije lako zbog ove situacije. Bez obzira na to, možda i nije loše, ako je već netko morao pogriješiti, da je to baš učinio Jozinović koji je igrač Hajduka na posudbi u našem klubu. Da se taj propust dogodio nekom drugom, vjerojatno bi nam prigovarali da smo namjerno pogriješili. Ovako smo barem izbjegli tu neugodnost. Inače, Jozinovića nisam izvadio protiv Dinama zbog tog poteza, već zbog ozljede gležnja.


 PARMAKOVIĆ: NEMAMO ŠTO IZGUBITI


Ninoslav Parmaković zbog tri žuta kartona nije mogao Zadru pomoći u Maksimiru.
– Hajduk je favorit, u utrci su za prvo mjesto i to je činjenica. S druge strane, mi se borimo za ostanak tako da smo na podjednakoj razini kad je riječ o važnosti utakmice za obje momčadi. Trebamo se postaviti čvrsto i puno bolje odigrati nego protiv Slaven Belupa. U obrani i sredini terena nužno je igrati dosta gusto i tako im ne dopustiti razvijanje igre koja Hajduku odgovara. Unatoč kvaliteti Hajduka, nama je ovo ipak jedna od najlakših utakmica u kojoj nema puno opterećenja, jer je ovo dvoboj u kojem možemo samo dobiti.