Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mazija: Žele nas gurnuti u kvalifikacije

Autor: Šime Ćurko

23.04.2009. 22:00
Mazija: Žele nas gurnuti u kvalifikacije

Foto: Sebastian GOVORČIN



Uhvatili su se Zadra jer smo jedina ekipa koja može izgubiti utakmicu na domaćem terenu. Ne zato što smo slabi, nego zato što nikad nemamo domaćinsko suđenje – tvrdi Mazija


Dogodilo se ono što smo očekivali – rekla je Marija Mazija, trenerica, nakon poraza košarkašica Zadra u Jazinama od Požege (59:63) u 7. kolu Lige za ostanak. Što ste to očekivali?
– Ono što su nam suci napravili u posljednjoj četvrtini je užas. Tri četvrtine su držali isti kriterij, a onda su u posljednjih deset minuta sve okrenuli. Dopustili su Požegi zonski presing cijelu četvrtinu s dvije osobne pogreške, a prije toga sudili su svaki kontakt. Kako je to moguće valjda je samo njima jasno. Očito je da se Zadar želi gurnuti na pretposljednju poziciju. Sumnjali smo to i prije, ali nakon Požege je sve jasno, Zadar se našao na milost i nemilost višim silama. Najžalosnije je što ovo nije prvi put da nam se dogodilo ovako nešto, na sličan način smo u Ligi za ostanak izgubili u Osijeku od Murse.
Domaćinska suđenja
Mislite li zaista da se vašu ekipu želi gurnuti u kvalifikacije?
– Ne da mislim, nego sam sigurna. Prije mjesec i pol dana kad smo bili relativno bezbrižni s četiri pobjede više od pretposljednje ekipe lige, očekivali smo ovako nešto jer se zna da su neke ekipe zaštićene u ovoj ligi. Uhvatili su se Zadra jer smo jedina ekipa koja može izgubiti utakmicu na domaćem terenu. Ne zato što smo slabi, nego zato što nikad nemamo domaćinsko suđenje. Sve ostale ekipe na domaćim utakmicama imaju veću ili manju, ali ipak podršku sudaca, dok mi ne samo da to nemamo, nego smo najčešće oštećeni.
Jeste li mogli s klupe bolje reagirati u posljednjoj četvrtini kad se Požega počela približavati?
– Ne znam što smo još mogli napraviti. Suci Požežankama ništa nisu sudili, s onakvom obranom uspjeli su se izvući bez bonusa. Istina, imali smo naših pogrešaka, izgubili smo dvije lopte kad to nismo smjeli, ali da smo imali pošteno suđenje, ne bismo izgubili utakmicu. Nadam se samo da će delegat prenijeti svoja zapažanja o suđenju u Hrvatski košarkaški savez. Na kraju smo imali 17, a Požega 29 slobodnih bacanja, odnosno 25 osobnih pogrešaka prema 17 prekršaja gošći. Neka mi netko objasni kako je to bilo moguće s onakvom obranom koju smo igrali.
Pošteni rad
Je li Zadar prerano počeo slaviti pobjedu budući da ste vodili tijekom prvih pola sata?
– Nismo se opustili, ali mi smo u petorci u posljednjoj četvrtini imali Emu Meštrović, Gloriju Sikirić i Ivanu Blažević, tri djevojke koje se prvi put susreću s jednim ovakvim natjecanjem. Jasno je da im je ruka zadrhtala u nekim situacijama koje bi iskusnije igračice možda bolje riješle, ali ja im to ne zamjeram. One su se pošteno pripremale za utakmicu u dale koliko su mogle. Nažalost, to očito u našim okolnostima nije uvijek dovoljno.
Prilično ste oštri prema sucima Mariju Golešu i Davoru Stojiću. Bojite li se sankcija HKS-a?
– Kojih sankcija? Zar nam nije najveća sankcija ako sezonu završimo kao pretposljednji? Ne znam komu i čemu služi naš pošteni rad sa svim kategorijama u klubu. Dajemo toliko igračica za mlađe reprezentativne selekcije, a oni se prema nama ovako odnose. Ovo je sramota i nećemo više šutjeti. Očito nije slučajno ni to da su nam uzeli četiri igračice u reprezentaciju tako da se za Požegu nismo ni mogli pripremiti. S druge strane, Požega je mogla igrati trening utakmice s reprezentacijom.


 S NOVIM ZAGREBOM U NEDJELJU




U nedjelju Zadar je gost Mataš Novog Zagreba, ekipe koja je izgubila sve utakmice ove sezone. No, Zagrepčanke su znale namučiti ekipu iz Jazina.
– Nemam što reći o toj utakmici jer očito je da mi možemo igrati ovako ili onako, drugi ionako odlučuju što će biti na kraju. Jedino što znam je da tu utakmicu moramo pobijediti. Kako? Ne znam, vidjet ćemo. Previše smo razočarani nakon Požege da mi je teško bilo što reći o onome što dolazi – kaže Mazija. Nakon Novog Zagreba Zadar je domaćin Mursi, a u posljednjem kolu gostuje u Puli.