Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pogodovala dvojcu da lažnim punomoćima raspolažu tuđim novcem

Autor: Suzana Bandić

23.04.2009. 22:00
Pogodovala dvojcu da lažnim punomoćima raspolažu tuđim novcem


Radu Vodopija optužnica tereti da je kao financijski referent, a na nagovor Branka Dopuđe i Mirka Derete, u kompjuterski sustav “Dalmatinske banke” unijela lažne podatke o punomoćima na tuđe devizne račune, a na osnovu kojih je svaki “utržio” po 30-tak tisuća kuna
Na Županijskom sudu u Zadru jučer je odgođena glavna rasprava u slučaju koji se vodi protiv Rade Vodopije, Branka Dopuđa i Mirka Derete, a zbog toga što se nije pojavila odvjetnica trećeoptuženoga Derete kojemu se sudi u odsutnosti. Riječ je o slučaju koji uz određene preinake traje još od 1999. godine, a u kojemu se prvooptuženoj Radi Vodopije na teret stavlja da je tijekom 1999. godine kao financijski referent u “Dalmatinskoj banci” u Zadru pogodovala Branku Dopuđi i Mirku Dereti, a na način da je u kompjuterski sustav banke unijela za njih lažne podatke o punomoći na tuđe devizne račune te im kasnije isplatila određene novčane iznose na štetu triju osoba.
Prema navodima optužnice ona je 26. ožujka 1999. godine na nagovor Branka Dopuđe unijela podatak da je upravo on opunomoćenik na računu stare devizne štednje Milke Dubroje te mu isti dan s tog računa isplatila iznos od oko 17 tisuća kuna ili 4.260 tadašnjih DEM. Deset dana kasnije, odnosno 6. travnja 1999. godine, Vodopija je, znajući kako čini kazneno djelo te da punomoć nije pravovaljana, izvršila prijenos stare devizne štednje na novu deviznu štednju Milke Dubroje u iznosu od oko četiri tisuće DEM, a potom taj isti iznos prebacila na račun nove devizne štednje Branka Dopuđe. Novčanim je malverzacijama Vodopija tako Dopuđu pribavila materijalnu korist u iznosu od oko osam tisuća DEM ili oko 32 tisuće kuna u kunskoj protuvrijednosti.
Po identičnom scenariju Vodopija je pomogla i Dereti da se okoristi za iznos od ukupno 30 tisuća kuna, odnosno nešto više od pet tisuća DEM.
Naime, u optužnici se navodi da je ona 18. lipnja 1999. godine na nagovor Mirka Derete u kompjterski sustav unijela podatke kako je on opunomoćenik na devizni račun Dušana Drače te mu u dva navrata isplatila prispjele kamate u iznosu oko 20 tisuća kuna. Tri mjeseca kasnije istu mu je uslugu učinila i za račun Nade Tintor s kojeg je na račun dospjelih kamata Dereta profitirao za oko 10 tisuća kuna.
Državno odvjetništvo, koje je jučer zastupao Duško Berović, tako Vodopiju tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a Dopuđa i Deretu zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.
Sljedeću raspravu sudac Boris Babić zakazao je za 6. veljače, a tada će biti saslušani i svjedoci Dujo Pešut, Jadranka Kanzer, Dušan Drača i Ankica Škifić.