Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zeleni okoliš

Autor: Jelica Farkaš

23.04.2009. 22:00
Zeleni okoliš

Foto: Jelica FARKAŠ



Gradska tvrtka Bošana, Ekoudruga, osnovna i srednja škola te biogradski dječji vrtić, postigli su dogovor o stalnoj ili povremenoj suradnji. Svi oni bit će uključeni u očuvanje i održavanje javnih gradskih površina, a prije svega gradskih plaža i Park šume Soline


Dan planeta Zemlje koji se  obilježava 22. travnja prigodno  je obilježen i u Biogradu. Naime, tim povodom povjerenstvo za provedbu programa  Biograd-zdravi grad pokrenulo je inicijativu za akciju  uređenja javnih gradskih površina.
Kao što je već poznato, Biograd je uključen u mrežu zdravih gradova, a prioriteti su područja održiva razvoja, unaprjeđenje okolinskog zdravlja,  zdravlja djece i mladeži te kvalitete života starijih i invalidnih  osoba kao i područja koja svojim radom mogu pridonijeti  ostvarivanju i razvoju spomenutog programa.
Slijedom toga osnovano je  Povjerenstvo na čelu s predsjednicom Ljubicom Labar,  koje je održalo radni sastanak  na temu zdravlja Zadarske  županije te prihvatilo pet temeljnih i prioritetnih područja  djelovanja.
– Dan planeta Zemlje bio je  prigoda da se započne s realizacijom pojedinih programa  na tom planu. Stoga je u suradnji s Gradom, točnije gradskom tvrtkom Bošana, Ekoudrugom, osnovnom i srednjom  školom te biogradskim dječjim  vrtićem, postignut dogovor o  stalnoj ili povremenoj suradnji. Očuvanje prirode i zaštita  okoliša nisu nepoznate teme  najmlađim Biograđanima pa  će slijedom toga i oni biti  uključeni u očuvanje i održavanje javnih gradskih površina, a  prije svega gradskih plaža i  Park šume Soline. Stoga je prvi  radni dogovor održan u blizini  gradske plaže Dražica koja je  već nekoliko godina ponosna  vlasnica Plave zastave kao i  zaštićena Park šuma Soline,  istaknula je Labar, napomenuvši kako su se sudionici sastanka usuglasili oko činjenice  da se na planu zaštite okoliša  može učiniti još više, ali da se  uz obvezno čišćenje i održavanje treba raditi i na edukaciji,  pogotovo mladih kako bi se  podigla i svijest o nužnosti veće  brige o očuvanju okoliša.
Dan planeta Zemlje bio je  prigoda da se i zvanično započne redovito predsezonsko  čišćenje plaža i šume uz plaže  koje se u gradu protežu na oko  dva kilometra. Prvi na potezu  bili su djelatnici biogradske  Šumarije i Bošane koji su i  unatoč kišnom vremenu odradili znatan dio posla uz samu  biogradsku šetnicu.