Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rijeci izmaknuti Kantridu

Autor: Šime Ćurko

23.04.2010. 22:00
Rijeci izmaknuti Kantridu

Foto: Filip BRALA



Bez obzira na sve što je iza nas, to da smo izgubili tri utakmice u nizu ili da nikad nismo pobijedili u Rijeci, mislim da je ovo dvoboj u kojem možemo dosta toga dobiti – kaže Dalibor Zebić
Rijeka Zadru nikad nije bila draga. Posebno ne pod stijenama Kantride. Na Stanovima još nekako, ali na Kvarneru nikako. U Prvoj HNL Zadar u Rijeci nikad nije pobijedio.
– Tradicije postoje da bi se srušile – na prvu loptu će Dalibor Zebić, trener, koji je, baš kao i njegovi igrači, razočaran izvedbom protiv Intera na Stanovima prošle subote.
– Očekivali smo mnogo od te utakmice, a sve je ostalo samo na očekivanjima. Još jednom se pokazalo da igramo loše kad nemamo pritisak rezultata. To nam se događalo i prijašnjih sezona pa je to postala naša zabrinjavajuća praksa. Svaki put kad dođemo u neku mirniju situaciju na ljestvici vratimo se korak-dva unatrag.
Tako je Zebićev Zadar došao u “domaće” okruženje, a to znači klasična borba za ostanak i neizvjesnost do posljednjeg kola.
– S tri uzastopna poraza mnogo smo toga u samo tjedan dana doveli u pitanje. Sada smo tu gdje jesmo i pritisak rezultata se ponovno osjeća. Ako ništa drugo to bi za nas trebalo biti pozitivno.
U Rijeci Zebić očekuje borbeni i rastrčani Zadar, onakav kako je bio na proljetnim gostovanjima u Šibeniku i na Maksimiru.
– Ako budemo raspoloženi kao protiv Šibenika i Dinama imamo se čemu nadati. Očekujem da ćemo najveći dio posla odraditi u defanzivi, a onda ako se otvori u napadu nadam se da ćemo te situacije znati pretvoriti u golove.
Protivnika se Zebić, dakako, ne boji. Rijeka je u zlatnoj sredini, ne može mnogo napredovati niti nazadovati na ljestvici.
– Ovogodišnja Rijeka je velika nepoznanica. Raspon kvalitete njihove igre je velik, od sjajnog do neprepoznatljivo lošeg. Ne znam kakvi će biti protiv nas, ali to će ovisiti i o nama. S onakvom igrom kakvu smo pokazali u Puli nemamo šanse za pozitivan rezultat, bez obzira tko stoji s druge strane terena. Kako bilo, Rijeka nije ona Rijeka koja je bila s braćom Sharbini kada su nas nekoliko puta ne samo pobijedili nego i nadigrali.
Dojmove o Rijeci Zebić će ovako zaključiti.
– Ne vjerujem da Rijeka ima u toj utakmici velikih ambicija, što naravno ne znači da će nama biti lako. Isto tako mojoj momčadi više odgovara igrati defanzivniju varijantu koju i spremamo za Rijeku. Bez obzira na sve što je iza nas, to da smo izgubili tri utakmice u nizu ili da nikad nismo pobijedili u Rijeci, mislim da je ovo dvoboj u kojem možemo dosta toga dobiti.
Zadarski strateg potom se okrenuo prema svojoj momčadi koja je, kako sezona ide kraju, sve malobrojnija.
– Ni prije nismo imali široki kadar igrača, ali su nas do utakmice s Pulom zaobilazile ozljede i kartoni. Sada je situacija obrnuta i svako malo ostanemo bez nekog igrača.
Najviše je promjena u obrani.
– Ježina još nije spreman, Skočibušić ima tri žuta kartona, a Puljića zbog ozljede nema do kraja sezone. To je potpuno nova obrana u odnosu na onu s kojom smo dobro krenuli u nastavak sezone. Bez obzira na to ne trebamo očajavati već ostatak momčad mora pomoći zadnjoj liniji u obrambenim zadaćama i tada će svima biti lakše.
Vjerojatni sastav: Gluić – Milin, Šiklić, Glumac – Maruna, Surać, Jerbić, Mršić, Čuljak – Santini, Terkeš. Pričuve: Rogić, Bilaver, Vasilj, Ćurjurić, Mitrović, Piškor.


Promjene u sredini


Ferdo Milin u objašnjavanju loših rezultata zadarske momčadi u posljednje tri utakmice “pozvao” se, između ostalog, na učinak vezne linije. U sličnom smjeru razmišlja i Zebić.
– Ni napad ni obrana ne briljiraju, ali u veznoj liniji smo doživjeli najveći pad. Nemamo igrača u sredini terena koji će povući ostale. Nismo ga dobili ni u Mršiću ni Ćurjuriću, kao ni u Suraću ili Mitroviću. Zna se da dugo tražimo organizatora igre koji nam posebno nedostaje na domaćim utakmicama kada protivnik igra zatvorenije – objasnio je Zebić koji će prvi put ove sezone utakmici početi s Banovićem na klupi.
– Banović se malo umorio i pao u formi tako da sam ga odlučio sjesti na klupu. Na lijevom veznom igrat će Mršić, ima mjesta i za Suraća, a za jednu preostalu poziciju konkuriraju Jerbić, Ćurjurić i Mitrović.




Gluić čeka prvu pobjedu


Četvrti put ove sezone gol Zadrana čuvat će Tomo Gluić. U prethodna tri Gluićeva nastupa Zadar je izgubio. Najprije u 15. kolu u Kranjčevićevoj (4:0) pa u posljednja dva kola (Slaven Belupo 1:2, Inter 0:1). Vratar, koji je svojevremeno bio u mlađim kategorijama Dinama, a priliku dobio nakon ozljede Ježine, tako ove sezone nije imao previše sreće u “odabiru” utakmica. Naime, u sve tri spomenute utakmice Zadar nije briljirao pa je i Gluiću pred golom posao bio znatno otežan.


Nema boda od 2001.


Tamo još 23. rujna 2001. Zadar je posljednji put s Kantride otišao neporažen. Završilo je 1:1, za vodstvo Rijeke zabio je Mate Brajković, a izjednačio je Zvonimir Jurić, današnji pomoćni trener, sjajnim udarcem ljevicom iz daljine.
Za Zadar su u toj utakmici nastupili: Rogić, Jurić, Zebić, Bogdan, Bilokapić, Surać, Butić, Mikulić, Ivanov, Amugi (od 64′ Jurjević), Zekić (od 82′ Vukić). Trener: Stanko Mršić.
Sljedećih osam utakmica u Rijeci Zadar je izgubio, s time da je momčad sa Stanova primila najmanje dva gola u svakoj od tih utakmica.