Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svatko ima pravo promijeniti nešto na sebi

Autor: Ante Rogić

23.04.2010. 22:00
Svatko ima pravo promijeniti nešto na sebi

Foto: Adam VIDAS



Mirjana Krizmanić prekjučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predstavila svoje knjige ‘Tkanje života’ i ‘Život s različitima’. U ugodnom ambijentu, uz prisustvo borjnih studenata i profesora, autorica je kroz razgovor sa studentima, volonterima Studentskog savjetovališta i studentima knjižničarstva progovorila o svojim dvjema knjigama.
“Tkanje života”, priručnik prof. dr. Mirjane Krizmanić jedan je od odgovora hrvatskih psihologa na brojne strane, mahom američke, psihološke priručnike u kojima se nude univerzalni, iako nerijetko potpuno neprimjenjivi recepti za sreću. Ovaj self-help priručnik ne nudi recept, već pokušava „otvoriti vrata do boljega razumijevanja onoga što nas čini sretnima i zadovoljnima, što nam uljepšava život i čini ga vrijednim življenja”.
“Život s različitima” govori o tome kako i iznad i ispod nas, kao i svuda oko nas, postoje drukčiji svjetovi, drukčija živa bića, drukčiji ljudi, a ipak sve sastavljeno od istih djelića tvari, sve podvrgnuto zakonima prirode, sve sa svojim vijekom trajanja i svojim obilježjima. Sve i svatko sa svojim pravom na postojanje.
Kad bismo našli vremena da sami sebe prepoznamo kao djelić tog složenog svijeta, možda bismo s više snošljivosti gledali na ljude oko sebe. Možda bismo tada lakše pronašli svoje mjesto u toj velikoj zajednici različitih, a ravnopravnih. Možda bismo tada sa sebe mogli isprati nesnošljivost prema drukčijima, predrasude prema različitima, možda bismo tada s lakoćom, bez ikakve primisli, mogli svima u sebi i javno dopustiti da jednostavno postoje i budu, tematika je Krizmanićkine knjige.
Mirjana Krizmanić je kroz razgovor sa studentima iznijela svoja mišljenja o mladima, njihovu odgoju, zajedničkom životu, negativnim emocijama, ili, primjerice, odnosu roditelja prema invalidnoj djeci, kao i o samoj patnji. Krizmanić je mišljenja kako svatko ima pravo promijeniti nešto na sebi, ako nije zadovoljan u svojoj koži.
– Na tuđi zahtjev se ja ne bih ni ošišala, kazala je Krizmanić, napomenuvši kako su unutarnje vrijednosti, ljudske kvalitete nešto važno za jedan ljudski odnos.
– Oni koji dijele isti sustav vrijednosti, ti nek se združuju, istaknula je.
Kad je riječ o mladima i njihovu navođenju na pravi put, Krizmanić se upitala što je pravi put, te istaknula kako je danas važno biti mlad i seksipilan, te se propagiraju prave kvalitete. Istaknula je važnost kućnog odgoja.
– Mi bi se kao struka trebali boriti protiv seksualizacije mladih, te bi trebali biti na pomoć roditeljima, kazala je Krizmanić. Što se tiče invalidne djece, Krizmanić je mišljenja kako se treba suočiti s onim što se djetetu dogodilo, međutim isto tako je teško predvidjeti kako će netko reagirati na situaciju koja mus e dogodi. Sama patnja kao takva, istaknula je, povećava ili intenzivira ono na što je naišla.
– Mislim da to ovisi o karakteru osobe. Kad se zbilja namučite, onda imate za cijeli život hijerarhiju problema. Osobno mogu napraviti kategorizaciju, što za mene znači tupež ili gnjavaža, nekom drugom je to problem, kazala je Krizmanić.