Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Skinuti EU zastave i osloboditi optužene

23.04.2011. 22:00
Skinuti EU zastave i osloboditi optužene


Šikić je nadalje kazao kako traže da se trenutačno obustavi kazneni i prekršajni postupak protiv osoba optuženih za oštećenje ili nepoštivanje zastave Europske unije i njihovo puštanje na slobodu i plaćanje odštete zbog nelegalnog postupka protiv njih
Otkad su ove zime u mnogim hrvatskim gradovima počeli prosvjedi građana, više puta se na meti prosvjednika našla i zastava Europske unije. Ništa drugačije nije bilo raspoloženje prosvjednika ni u nedavnim prosvjedima protiv sramotnih haških presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kad je također uništeno par EU zastava.
Na ovakvo ponašanje prosvjednika, vlast i policija reagirali su represivnim mjerama pa je dosad privedeno ili uhićeno nekoliko počinitelja od kojih je posljednji bio Dubravko Krčmarek koji je skinuo zastavu EU tijekom subotnjih prosvjeda u Zagrebu.
Svojevrsnu kontraofenzivu ovim mjerama najavio je predsjednik udruge “Volim Hrvatsku – Ne u EU”, Roko Šikić koja je prekjučer kazneno prijavila Državnom odvjetništvu nepoznatnog počinitelja, koji je nalogodavac za isticanje zastave EU-a na državnim i javnim mjestima. U ovoj udrugi misle kako nije riječ o službenom simbolu Republike Hrvatske te da je postavljanje zastave EU-a suprotno Zakonu o grbu, zastavi i himni te zastavi i lenti hrvatskog predsjednika.
Šikić smatra da je istinski nalogodavac za isticanje ovih zastava bio Ivo Sanader te poziva Vladu da opozove tu mjeru i naredi uklanjanje europske zastave s javnih i službenih mjesta, kao pravno neutemeljeno, što se navodi i u kaznenoj prijavi DORH-u. Šikić je nadalje kazao kako traže da se trenutačno obustavi kazneni i prekršajni postupak protiv osoba optuženih za oštećenje ili nepoštivanje zastave Europske unije i njihovo puštanje na slobodu i plaćanje odštete zbog nelegalnog postupka protiv njih.
– Često se pitam kad će parlamentarne stranke napokon priznati da vode pogrešnu politiku odricanja od suvereniteta, a siguran sam da će im naše veliko “Ne” na referendumu u tome pomoći, rekao je Šikić, novinarima povodom predaje tužbe.