Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kamenje koje postaje živo

23.04.2012. 22:00
Kamenje koje postaje živo


Aldovo kamenje je živo, ono se preobražava u ljude, zvijeri, cvijeće, kozmička tijela, kristale… gotovo u sve što ljudsko oko i mašta požele – Miro Grubić


U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, jučer je otvorena izložba “Kamen priča priče”, autora Alda Meštrovića člana Foto kluba Pag.
Izloženo je 36 fotografija detalja, struktura stijena sa specifičnog, čudesnog lokaliteta smještenog u Paškoj vali.
Mr. sc. Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice i autor predgovora katalogu, kazao je kako je mislio da bi bilo prigodno ovu izložbu postaviti za Županijske dane.
– Njegovi uratci su me toliko nadahnuli da sam pristao napisati predgovor, kazao je Grubić ponovivši ono što je zapisao, kako ova izložba nije jedna priča, “ovdje svaka fotografija priča svoju priču”.
“Krleža u pejzažu nije vidio ništa, za njega je priroda nesentimentalna, gruba, surova – besmislena. Međutim, Aldo ono što iz daleka izgleda surovo preobražava u blisku poetičnost boja i oblika u ritmu simbola i metafora sveopće prisutnih u skrivenoj magiji svjetla i sjene. Upravo zato Aldo u akciju kreće najčešće ujutro ili predvečer, radi potrebitog kontrasta, zbog igre svjetla i sjene. Sunčevo svjetlo u suton ili zoru predmetima daje dužu sjenu. I tu je zapravo poanta iz koje nastaju foto-priče Alda Meštrovića. Umjetnik po inspiraciju nije otišao u daleke egzotične krajeve. To što je egzotiku pronašao u svom ‘dvorištu’ još više apostrofira njegov istraživački talent. Aldovo kamenje je živo, ono se preobražava u ljude, zvijeri, cvijeće, kozmička tijela, kristale… gotovo u sve što ljudsko oko i mašta požele.”, zapisao je Grubić.
Vlado Rapan kazao je kaako Aldo prepoznaje jezik kamena.
– Usudio bih se reći da je Aldo pronašao kutove koji pričaju istinu, kazao je Rapan.
Izložbu je otvorio Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga, kazavši kako, pored sira, čipke i soli, imamo još jednu sliku Paga.