Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rukomet u trećoj dobi, ali ne i u mirovini

23.04.2012. 22:00
Rukomet u trećoj dobi, ali ne i u mirovini


Riječ je o djelu nastalom u povodu 65. obljetnice igranja rukometa u zadarskoj regiji


Monografija “Rukomet u Zadru i okružju” autora Drage Marića u izdanju Športske zajednice Zadarske županije i Rukometnog saveza Zadarske županije jučer je predstavljena javnosti u Gradskoj loži. Riječ je o djelu nastalom u povodu 65. obljetnice igranja rukometa u zadarskoj regiji, a izdanjem knjige obilježena je i 60. obljetnica RS Zadarske županije, koji u tom periodu neprekidno djeluje pod različitim imenima.
– Riječ je o prvoj publikaciji iz povijesti rukometa na zadarskom područuju – kaže Drago Marić, uz kojeg su na predstavljanju knjige bili i Radovan Dunatov i Branko Ljubičić, dvojac koji potpisuje recenziju.
– Vrijednost ove monografije je u onome što je cjelovita tj. obuhvaća i prati nastanak i razvoj ženskog i muškog rukometa u našem kraju, a nažalost i prestanak djelovanja pojedinih klubova – naglasio je Dunatov i zaključio je da riječ o “šarmantoj knjizi s brojnim kuriozitetima i dogodovštinama koje je čine vedrom i veselom”.
Branko Ljubičić, svojevremeno učenik Drage Marić u OŠ Petar Zoranić u Ninu, u svojoj je recenziji naglasio:
– Možda će se prosječnom konzumentu učiniti kako je u knjizi puno povijesnih činjenica, datuma, imena, priča, razgovora, fotografija, ali rukomet je na ovim prostorima zašao duboko u treću dob, ali ne i u mirovinu.
Drago Marić, iza kojeg su brojna pisana djela o zadarskom sportu, na kraju je zaključio:
– Knjiga nema namjeru sveobuhvatnosti rukometa u zadarskom kraju i treba ju prihvatiti tek kao prvi pokušaj objedinjavanja građe koja je autoru mogla biti dostupna i kao njezino spašavanje od zaborava.
Predstavljanju knige bili su nazočni i Reno Sinovčić iz ŠZZŽ, Krešo Donđivić i Stipe Bjeliš u ime RSŽŽ. Donđivić je na kraju predstavljanja podijelio monografije zaslužnim pojedincima za razvoj rukometa na zadarskom području.