Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sabor sutra o poticanju razvoja malog gospodarstva

23.04.2012. 22:00
Sabor sutra o poticanju razvoja malog gospodarstva


Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva kojima se, u skladu sa zakonodavstvom EU, želi potaknuti jačanje hrvatskog poduzetništva kroz privlačenje novih investicija.
Na temelju preporuke Europske komisije zakonske izmjene određuju parametre koji određuju kategorizaciju mikro, malih i srednjih poduzetnika u smislu ukupnog godišnjeg prometa i ukupne aktive, odnosno dugotrajne imovine.
Predviđena definicija mikro, malih i srednjih poduzeća usklađena je s istovjetnom definicijom Europske komisije, Europske investicijske banke i Europskog investicijskog fonda, s ciljem unaprjeđenja konzistentnosti i učinkovitosti ciljanih politika srednjeg i malog poduzetništva.
U hrvatskoj Vladi ističu da će nova kategorizacija parametara veličine poduzetnika omogućiti proširenje postojećeg korpusa srednjeg i malog poduzetništva u Hrvatskoj, što će za posljedicu imati i povećanje broja korisnika poticajnih mjera za razvoj poduzetništva.
Zakonskim se izmjenama proširuje nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, te se mijenja njezin naziv u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije – HAMAG INVEST.
Na taj se način, kažu u Banskim dvorima, kani omogućiti daljnji razvoj, unaprjeđenje i promocija atraktivnog, međunarodno konkurentnog investicijskog okruženja u Hrvatskoj.
Također, cilj je zakonskih izmjena i privlačenje te poticanje novih investicijskih projekata u sektore visoke dodane vrijednosti i naglašene izvozne orijentacije koji stvaraju nova radna mjesta i potiču ravnomjerni regionalni razvoj.