Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Festival plesa posvećen uspomeni na Nives Šimatović Predovan

Autor: Valentina Mlađen

23.04.2013. 22:00
Festival plesa posvećen uspomeni na Nives Šimatović Predovan

Foto: Sebastian GOVORČIN



Valentina MLAĐENProšlogodišnja priča 1. zadarskog plesnog festivala – In memoriam Nives Šimatović Predovan dobila je svoj nastavak. Za nešto manje od mjesec dana, 18. svibnja, u Zadar stiže 2. zadarski plesni festival u organizaciji Plesne udruge Gesta.
Da su lani odradili dobar posao, potvrđuje činjenica da je ove godine letvica festivala podignuta na višu razinu te je on od hrvatskog dobio međunarodni karakter pridruživanjem plesnih skupina iz Makedonije i Slovenije. Broj sudionika s lanjskih 13 popeo se ove godine na 18 plesnih skupina koje njeguju različite plesne izričaje.
Festival plesa posvećen uspomeni na Nives Šimatović Predovan koja je plesom nadahnula mnoge svoje kolegice i učenice, ujedinio je plesače sa zadarskog područja koji su odlučili da su zajedno jači. Tako će i prije festivala na Svjetski dan plesa, 29. travnja, organizirati plesni nastup na Forumu gdje će sudjelovati svi plesni ansambli i škole iz grada Zadra.
– Ples je nešto što ostavlja trag i nakon završenog projekta, a osnivajući Gestu upravo sam to željela – ostaviti trag. Ples je divan upravo zato jer je on univerzalni jezik koji svi razumijemo, možemo ga interpretirati na različite načine, ali svi vidimo isto i on uvijek donosi radost. Baš zato je potreban, kaže Nena Jurišić.