Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nije bitno je li selo ili grad, važan je standard življenja

Autor: Siniša Klarica

23.04.2013. 22:00
Nije bitno je li selo ili grad, važan je standard življenja

Foto: Marin GOSPIĆ



Svečanom akademijom Općina Vir proslavila je jučer 20. obljetnicu utemeljenja. Bila je to prilika za podsjećanje na vrijeme prije 100 godina kad je 89 obitelji virskih kolonista otkupilo otok od trgovačke obitelji Bakmaz.
Danas je to općina, kaže načelnik Kristijan Kapović koja bi uskoro trebala stati uz bok s gradovima poput Nina, Biograda i Obrovca. To je općina koja danas ima proračun od 40 milijuna kuna, ali koja u ljetnim mjesecima skrbi o 50.000 ljudi koji nastanjuju otok tijekom turističke sezone.
Dosezi Općine malo po malo, kaže Kapović, mijenjaju sliku Vira kao urbanistički devastiranog područja, dok je prava istina da je svega 1/5 otoka definirana kao građevinsko područje, a isto to područje je izgrađeno svega 15%.
– Vir ne poznaje apartmanizaciju nego samo obiteljske kuće. Svih ovih godina zapravo je država više ubirala nego reinvestirala u naš otok. Nije bitno da u konačnici budemo grad ili općina. Bitno je da razvijemo standarde urbanog življenja, rekao je načelnik Općine Vir Kristijana Kapović.