Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stranke i nezavisni otkrili karte – tko, gdje i s kim

Autor: Z L

03.05.2013. 22:00
Stranke i nezavisni otkrili karte – tko, gdje i s kim

Foto: PIXELL



S prvim minutama petka, 3. svibnja, sve je postalo jasno, crno na bijelome, tko su timovi i tko s kim ide u utrku za gradsku, općinsku i županijsku vlast. Kandidacijske liste koje su na vrijeme predane u Izborna povjerenstva, bilo da je riječ o stranačkim ili nezavisnim političkim opcijama, postale su javni podatak.
Na prvi je pogled uočljivo da, eto, nema kandidature dožupana Đanija Bunje za gradonačelnika, zadovoljio se čelnim mjestom na listi Loze za Zadar, nema ni kandidature Miljenka Marića iz Stranke hrvatskog zajedništva, nema a mjesecima je obasipao sve redakcije najavama. Ni na jednoj listi nema ni još uvijek aktualnog dožupana Stanka Zrilića koji se očito posvetio biznisu.
Za javnost je najveći kuriozitet nezavisna lista Rena Sinovčića, donedavnog istaknutog člana HDZ-a, vlasnika medijske kuće VOX i tzv. vanjskog suradnika NK Zadar. 
Osim što se sama njegova kandidatura gotovo do zadnjeg trenutka uzimala s rezervom, još veću nevjericu kod Zadrana izazvala su neka imena poredana na listi iza njegova. Prije svega to je Vedran Uranija, sindikalni povjerenik SSSH. Od njega, međutim, jučer nismo mogli saznati što ga je ponukalo da se otisne u političke vode jer je, kako nas je obavijestio, na putu do ponedjeljka. No bivši gortanovci koje Uranija zastupa u sporu s bivšim poslodavcem, pa i Renom Sinovčićem, jer se on ugovorom obvezao isplatiti im sva njihova potraživanja, a to do danas nije, požalili su nam se kako su razočarani. Pitaju se je li on u sukobu interesa. A to, kaže Mladen Novosel iz središnjice SSSH, ipak nije.
Nezavisni kandidat Marko Pupić Bakrač, koji je zajednički kandidat za gradonačelnika Grada Zadra i Akciji mladih, prikupio je 1.745 potpisa, a njegov zamjenik i kandidat za župana Ante Rubeša 1.972 potpisa čime su i više nego ispunili potrebnu kvotu za kandidaturu. No na dan predaje listi Izbornom povjerenstvu Rubeša je obznanio kako odustaje od utrke za tu poziciju »zbog straha za svoju obitelj, djecu, osobnu egzistenciju« izazvane »podlim prijetnjama vladajuće interesne skupine«.
Zanimljiva je, naravno, i službena kandidatura Enija Meštrovića što će cijeloj kampanji u Zadru dati poseban štimung.
Četiri su kandidacijske liste za župana i zamjenike župana Zadarske županije i sve su koalicijske. HNS-SHUS (Savez hrvatskih umirovljenika i seniora) – ZELENI predvodi kandidat za župana Vladimir Čačić, a zamjenici su  Vesna Sabolić i Josip Mikelić. Koalicija SDP-HSLS-DSU kandidira Renatu Sabljar Dračevac, zamjenici Budimir Genda i Mate Radović. Koalicijska lista HSS-HSP kandidira Radu Škaricu, a za zamjenike Irenu Devčić i Ivicu Kostovića. Koalicija HDZ-A HSS-HČSP-HSP AS-HSU kandidira sadašnjeg župana Stipu Zrilića, a zamjenici su Božidar Longin te Rudolf Dvorski.
U Zadarskoj županiji očekuje se po tradiciji jedan od najboljih rezultata HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera, jer se tek u Ličko-senjskoj županiji može očekivati sličan rezultat ovdašnjem. To nimalo ne obeshrabruje ostale pa je u kandidaturi 10 stranačkih, koalicijskih i nezavisnih lista.
U SUBOTNJEM BROJU OBJAVLJUJEMO SVE LISTE U SVIM GRADOVIMA I OPĆINAMA ZADARSKE ŽUPANIJE!