Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za uređenje obale moguć i referendum o prodaji Tustice

23.04.2016. 22:00
Za uređenje obale  moguć i referendum o  prodaji Tustice


– Osim što ćemo se kandidirati EU fondove, ako bude potrebno raspisat ćemo i referendum za prodaju dijela Tustice za izgradnju obalnog pojasa sa svim potrebitim sadržajima, od šetnice, komunalnih vezova, sportsko- rekreacijskog i ugostiteljskog dijela do parkirališta i plaža, kaže načelnik Ante Martinac
U sukošanskom Domu mladeži u tijeku je javna rasprava  o Prijedlogu uređenja dijela obalnog pojasa u Sukošanu od Marine Dalmacija do Sportskog centra i početka Punte. Riječ je o UPU-u koji obuhvaća površinu između crte obale i crte privatnih parcela u dužini od preko 1.800 metara.
“Plan je super, sve je ovo prekrasno, samo vam ja uopće ne virujem”,  već prvog dana javne rasprave upisano je u knjigu primjedbi.
Propala dva UPU-a, a treći?
– Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Međutim, mi ni u kojem slučaju  ne odustajemo, nipošto. Predugo se čekalo na ovako usuglašen i prihvatljiv UPU da bi se odustalo, nema šanse, tvrdi načelnik Ante Martinac.
Sukošanci pušu na hladno jer su do sada propala dva UPU-a, uglavnom, kažu, zbog onih koji su iselili iz Sukošana i ponekog domaćeg  dušobrižnika.
– Prihvatit će se opravdane primjedbe i prijedlozi te će Općinsko vijeće  za dva mjeseca usvojiti UPU, i to je to, uvjeren je Martinac.
Dugo očekivani UPU je izradio zadarski Block-projekt d.o.o. Željka  Predovana.
– Osim što ćemo se kandidirati EU fondove, ako bude potrebno raspisat ćemo i referendum za prodaju dijela Tustice za izgradnju obalnog  pojasa sa svim potrebnim sadržajima, od šetnice, komunalnih vezova,  sportsko-rekreacijskog i ugostiteljskog dijela do parkirališta i plaža, uvjerava sukošanski načelnik.
Najznačajnije uočljive promjene su produljene lukobrana za budući  nautički turizam, od Glave porta na rivi prema Punti dužine oko 50 metara.
– Uz rivu će biti luka nautičkog turizma, dok je uz obalu na nekoliko  mjesta predviđeno postavljanje gatova i pontona za komunalni privez  manjih brodova i brodica, objašnjava Martinac.
Kod ulaza u marinu gradit će se boćalište s pomoćnom zgradom najveće površine do 20 metara četvornih kao i vaterpolo igralište u moru između Sportskog centra i početka Punte s tribinom na kopnu. Muljevito  dno će se očistiti i produbiti.
Nasipanje obale
– Cijelom dužinom obale je predviđena šetnica s klupama te većim dijelom i parkiralištem za jedan red vozila, govori Martinac
A da bi se to ostvarilo na dobrom dijelu obale trebat će nekoliko metara nasipati more.
– Osim već postojeće plaže od marine do brodogradilišta predviđena  je i plaža na Ždralovcu od brodogradilišta do mula nasuprot Keranovih i  Bundilovih, glasno nazočni tumače UPU.
Ima još promjena i planiranih radova pa je dobro znati da “proučavanje” plana traje do 20. svibnja i može se pogledati svakog radnog dana u  vremenu od 8.30 do 14.30 sati.
Javno izlaganje za ovaj, moglo bi se reći, revolucionarni UPU održat će  se 9. svibnja u Domu mladeži s početkom u 11 sati.
– Primjedbe i prijedlozi, te očitovanje o Prijedlogu UPU-a mogu se dati  zaključno s 20. svibnja, na licu mjesta u knjigu primjedbi u Domu mladeži, tijekom javnog izlaganja ili pisane prijedloge uputiti nositelju izrade, Općini Sukošan, objašnjava Martinac.
U Sukošanu su odavno shvatili kako turizam nisu samo sunce, plaža,  more, odnosno ono što je Bog dao, već da gostima treba ponuditi popratne sadržaje.
– Da bi za koju godinu stali uz bok onim najboljim turističkim destinacijama u tijeku su radovi za UPU Punte, uređenja glavne plaže Dječji raj,  cijele pješčane uvale od Podvara do Barbira te dalje do Solina, Male Makarske i Tustice, zaključio je Martinac.