Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Jedni ne mogu pronaći radnike, a drugi posao!

23.04.2017. 22:00
Jedni ne mogu pronaći radnike, a drugi posao!


Sajam poslova bio je dobra prilika poslodavcima koji su u potrazi za djelatnicima da predstave koja zaposlenja traže i kakve uvjete rada nude. Očekivano, kako je sredina travnja, Sajmu poslova nazočio je određen broj velikih tvrtki iz turističkog sektora, ali i manjih ugostiteljskih objekata koje upravo u ovo vrijeme traže radnike za sezonu. Poznata je situacija kako za sezonu nedostaje nekoliko tisuća djelatnika, a brojka se iz godine u godinu povećava. Posebice se to odnosi na zanimanja kuhar, pomoćni kuhar, konobar, ali i pomoćni radnik u kuhinji. Ugostiteljima je postalo gotovo nemoguće pronaći stručnu i kvalitetnu radnu snagu, unatoč dobrim uvjetima rada koje većina njih nudi i iznadprosječnim plaćama. Svjestan je toga i Petar Surić, vlasnik restorana u Ninu koji je na Sajam poslova došao u nadi kako će uspjeti pronaći barem dio radnika za buduću turističku sezonu.
Očajni ninski ugostitelj
– Tražim kuhara, konobare, perače suđa. Bio sam na Sajmu poslova u Osijeku i došlo mi je dvoje iz Slavonije na probni rad, ali niti nož nisu znali držati. Jako mi je teško pronaći kvalitetne kuhare jer oni što valjaju davno su napustili državu. Međutim, ima i onih koji ne žele raditi i nisu dovoljno dobro obučeni, priča Surić, inače kuhar po struci koji je zanat „pekao” i u inozemstvu.
Njegove probleme dijeli velika većina hrvatskih ugostitelja. Svjestan problema o pronalasku radne snage Surić navodi kako djelatnicima nudi osmosatno radno vrijeme, plaće koje su veće od hrvatskog prosjeka, a za kuhare još i veće. Za osobe koje dolaze iz unutrašnjosti nudi besplatan smještaj i osiguranu hranu.
– Osim kuhara ne mogu naći nikoga tko bi želio prati suđe u kuhinji, ne mogu niti konobara naći. Ne znam što ću, ali ne nadam se niti kako će se nakon ovog Sajma situacija promijeniti. Ovo su njima samo statistike, a nama ostaju problemi. Puno puta sam zvao Zavod i kontaktirao ih da tražim radnike, ali oni su nemoćni, potužio se Surić, dodajući da ako ne pronađe dovoljno radnika bit će prisiljen smanjiti kapacitet objekta.
Dok jedni ne mogu pronaći radnike, drugi pak bezuspješno traže posao.
Razmišljala o odlasku u Austriju
Maja je mlada majka po struci turistička tehničarka i šest mjeseci u potrazi za poslom.
– Radila sam svakakve poslove. Na Sajam poslova došla sam vidjeti što se nudi, ali ne tražim sezonski posao jer režije na naplatu stižu i u 12. mjesecu pa ljudi s malom djecom moraju raditi cijelu godinu kako bi mogli podmiriti sve troškove. Tražim normalan posao, na neodređeno vrijeme, a radila bih i izvan struke, kazala je Maja koja je u proteklih pola godine poslala više od 50 molbi za posao s tek jednim odgovorom, a niti jednim razgovorom.
– Ovdje na Sajmu poslova sve je nešto nedefinirano, ne očekujem baš ništa, a ne tražim ništa određeno, već samo normalan posao za cijelu godinu, ne sezonu, rekla je Maja koja je priznala i kako je u više navrata razmišljala da ode iz države i posao potraži u inozemstvu, primjerice u Austriji.
Još jedna svakodnevnica, još jedna tužna hrvatska stvarnost. Dok se jedni diče statistikom o manjem broju nezaposlenih, dotle mlade obitelji, majke i očevi s djecom pakiraju kofere i u potrazi za poslom i boljom budućnosti odlaze u inozemstvo.
Istina, Zadarska županija nije poput Slavonije odakle se masovno iseljavaju, ali i iz Zadra odlaze mladi, cijele obitelji, najviše u Njemačku i Irsku jer u svojoj domovini jednostavno nisu mogli raditi, primati plaću i dostojanstveno živjeti.