Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Petrčanac održao prvenstvo neizvjesnim

23.04.2017. 22:00
Petrčanac održao prvenstvo neizvjesnim


Da baš ne bude sve poznato oko toga hoće li Rijeka dosta prije kraja prvenstva moći početi slaviti (jer je Hajduk isti dan neočekivano dobio Dinama u Maksimiru) pobrinuo se u subotu jedan – Petrčanac! Šime Gržan (6. travnja 1994.), napadač Istre 1961 izveo je kazneni udarac u 58. minuti i izjednačio rezultat na 1:1. Rijeka je bila povela u prvom poluvremenu i dok je imala 1:0 imala je i sedam velikih bodova pred Dinamom. Opet, sport je zanimljiv i zbog toga što često bude onako kako se ne očekuje. Tako je Istra 1961, sebi priskrbivši jedan, ‘otkinula’ Rijeci dva boda pa Dinamo ne zaostaja sedam nego pet bodova, a sedam je kola do kraja i svašta tu još može biti.
Nego, tko je Šime Gržan, Petrčanac s angažmanom u pulskom prvoligašu? Prošao je Šime sve kategorije u matičnom NK Zadru i do prve momčadi dospio, gle slučaja, 14. svibnja 2011. u 29. kolu 1. HNL u utakmici s – Dinamom! Trener Zadra bio je Dalibor Zebić i on je Šimu Gržana uveo u igru u 82. minuti umjesto Luke Begonje.
– Tražio sam tada igrača koji će energijom pomoći da održimo neodlučeno i bio je to Šime Gržan – kaže Dalibor Zebić.
Zadar je ostvario pothvat, osvojio je bod. Usput, u Dinamovoj prvoj postavi bio je Šime Vrsaljko, bitna današnja uzdanica Atletica Madrida (Šime, želimo ti brzi oporavak i povratak na teren!), te već dosta vremena standardni član Vatrenih. Ali, to nije sve! Znate li tko je bio trener Dinama na toj utakmici? E, pa isti čovjek koji danas vodi Istru 1961 – Marijo Tot! I još, jedan od dvojice pomoćnih sudaca (Diego Žudetić) bio je iz Pule… Uglavnom, Šime Gržan u sljedeće dvije sezone odigrao je još 48 prvoligaških utakmica u Zadru, a u prvenstvu i u kupu skupio je 54 utakmice u majici matičnoga kluba i dao jedan gol.
Nakon toga prešao je u Lokomotivu (kao i Luka Begonja kojega je bio zamijenio u debiju) i u tom zagrebačkom klubu odigrao je 32 utakmice, uključujući i dvije u kvalifikacijama za Europsku ligu. Dao je tri gola, ali valja reći da je imao povremenih tegoba. U zimi 2016. odlučio je prihvatiti ponudu Istre 1961 i s Kajzerice otići na Alda Drosinu gdje je već bio Marcel Heister, Nijemac koji je svojedobno igrao u Zadru.
– Trener Istre 1961 bio je Andrej Panadić. Puljani su se zanimali za Šimu Gržana jer su tražili igrača prodornoga, sklonog napadačkom nogometu, ali istodobno dovoljno discipliniranoga i za obrambene zadaće. Kako sam u Istri 1961 imao prijatelje, pitali su me o Šimi i ja sam ga u dobroj vjeri preporučio jer ga znam odavno, kakav je i koliko je perspektivan – kaže Marinko Klapan, zadarski ljubitelj nogometa, hotelijer i ugostitelj.
U Istri 1961. Gržan je debitirao u utakmici s Osijekom u početnoj postavi, a zamjena mu je bio – Brazilac. Panadić je u 69. minuti Gržana zamijenio Da Silvom. Završilo je 0:0. Do subotnje utakmice s Rijekom u majici Istre 1961 Šime Gržan skupio je 40 utakmica i zabio sedam golova. U ovoj sezoni Gržan je dao veoma bitne golove. U utakmici Split – Istra 1961 za ukupnih 0:3 Šime je dao vodeći gol u trećoj minuti (Solomon, još jedan bivši igrač Zadra zabio je treći). Potom je u pobjedi Istre 1961 od 4:1 s Interom Zaprešićem dao drugi gol. Trećim momčadski giol, pobjedonosni, Gržan je dao u utakmici Istra 1961 – Cibalia (s druge strane bio je Jure Jerbić) za 3:2. Pogodio je u 86. minuti. Pobjedu svojoj momčadi Šime je osigurao i u utakmici Split – Istra 1961 kad je u drugoj minuti vremenske nadoknade zabio na Parku mladeži za 0:1. Na koncu, bod suigračima i sebi priskrbio je u subotu zabivši Rijeci iz kaznenog udarca za konačnih 1:1.
– Borili smo se za sebe. Rijeka je bila favorit, ali nismo se dali. Kazneni udarac? Bio sam siguran da ću pogoditi – kazao je jučer simaptični Petrčanac.
Prvoligaški put počeo je na utakmici u Stnovima u kojoj je velikom suparniku Dinamu ‘mali’ Zadar odnio dva (od tri planirana) boda. Stanovi, Kajzerica, pa Aldo Drosina. Gržan je nedavno navršio 23 i sigurno će se o njemu čuti još lijepih stvari…