Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar bi mogao dobiti prvu zebru Dalmatinku

24.04.2018. 10:53
Zadar bi mogao dobiti prvu zebru Dalmatinku


Zadar će, ako prođe inicijativa poduzetnice Sandre Babac, koja, između ostalog, povremeno radi i kao turistički vodič pa je veoma dobro upoznata s problematikom pješačkih prijelaza u gradu, dobiti prvu zebru Dalmatinku u zemlji. Zebra bi trebala biti postavljena na potezu od Foruma prema mulu i obrnuto, u Ulici Zadarskoga mira 1358., gdje trenutno nema pješačkog prijelaza iako je, kako to ističe Babac, upravo ta lokacija mjesto najčešćeg prijelaza turista u okviru obilaska grada.
– Svakodnevno smo svjedoci kako brojne turističke grupe prelaze jednosmjernu cestu Zadarskoga mira 1358. na potezu od Foruma prema mulu i obrnuto, na mjestu gdje zebra ne postoji i time rade prekršaj te se izlažu opasnosti. Zebra na ovoj lokaciji nije samo potreba već ona tu prirodno i pripada. Prije II sv. rata taj je prijelaz bio jedan od važnijih komunikacijskih kanala otočana koji su prodavali voće i povrće na nekad Zelenoj tržnici koja se nalazila podno crkve sv. Donat i rive, a danas, da uštede na vremenu, tuda prolaze brojni turisti kako bi, kako sam već naglasila, skratili vrijeme i što prije došli od Foruma do rive, do Morskih orgulja i Pozdrava suncu, kao važnim turističkim destinacijama, što, kao turistički vodič itekako dobro znam. Moramo biti svjesni činjenice da je Poluotok, ako govorimo o četvornim metrima, dva puta veći od centra Splita i tri puta veći od centra Dubrovnika i da za jednokratni obilazak grada često treba kondicije u nogama što, posebice starijim gostima, nije najjednostavnije. S druge strane, postoji i kronični nedostatak vremena, pogotovo kod azijskih gostiju koji stoga odabiru prečace ne bi li na onim lokacijama kao što su Pozdrav Suncu i Morske orgulje bili duže, ističe Babac.
No, kako dalje dodaje, bilo bi dobro ne samo postaviti zebru na spomenutoj lokaciji već iskoristiti i jednu činjenicu, a ta je da je čuvena pasmina Dalmatinac porijeklom upravo iz Dalmacije pa bi zebra na specifične „mrlje“ psa Dalmatinca mogla biti i atraktivan turistički proizvod, prvi takve vrste u Hrvatskoj.
– Ono što predlažem je postavljanje ne samo zebre Dalmatinke već i informativnog znaka koji bi se nalazio u blizini i na kojem bi pisale sve informacije o psu Dalmatincu, što bi mogla biti još jedna od prepoznatljivih zadarskih turističkih atrakcija poput one vazane za najljepši zalazak sunca na svijetu o čemu se turisti mogu informirati na tek nešto malo dalje udaljenom panou sa slikom Alfreda Hitchcocka, koji je to izjavio. Pas Dalmatinac je svjetski poznata pasmina, posebice popularna nakon filma Walt Disneya „101 Dalmatinac“. No u svijetu se malo zna da je ova pasmina dobila ime upravo po regiji Dalmaciji, a da korijen vuče još iz staroga Egipta. Zadar bi stoga kao prvi grad u Hrvatskoj sa zebrom Dalmatinkom itekako mogao turistički profitirati. Zebra je afrička životinja, međutim, s obzirom da smo u Dalmaciji, dajmo joj priliku da, makar na jednom mjestu, prvi put igdje, dobije dalmatinsko ruho i postane – zebra Dalmatinka, poziva Babac.
Da postoji potreba za zebrom na tom mjestu, mišljenja je i Udruga turističkih vodiča „Donat“, čija je članica i Sandra Babac koja je kontaktirala je i nekolicinu gradskih dužnosnika čiji opseg posla ima i dodirnih točaka s pješakim prijelazima i turizmom.
– Ideja se svidjela direktoru TZ Anti Radosu, a pretpostavljam da ni Robertino Dujela iz Odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra ne bi imao ništa protiv jer je, iz dosad viđenog (zebre s plavom podlogom), pokazao da je otvoren prema inicijativama koje imaju dobar argument. Vjerujem da ni stručnjaci iz MUP-a neće imati ništa protiv naše zebre Dalmatinke, zaključuje Babac.