Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Izronio” antički brod

Autor:

23.05.2009. 22:00
“Izronio” antički brod


Otkriće je dokaz kako su Liburni poznavali staru tehniku šivanja dasaka, što je prapovijesna mediteranska tehnika, koja se kasnije potpuno izgubila


U moru u uvali Caska na otoku Pagu otkriveni su ostatci šivanog antičkog broda starog preko 2.000 godina. Takozvana Cissa, potonuli grad, zasigurno je najzanimljivije arheološko područje na otoku, a do otkrića broda došlo je dvadesetak arheologa i studenata arheologije sa Sveučilišta u Zadru, te Francuskog nacionalnog instituta za znanost – CNRS, Aix-en-Provence, pod vodstvom dr. sc. Zdenka Brusića.
– Olupinu broda pronašli smo svega 30-ak metara od obale, na dubini od oko 2 metara. Otkriće šivanog broda u Caski potvrđuje pretpostavku kako je riječ o brodovima koje su koristili Liburni i koji su se na jadranskom prostoru zadržali stotinama godina duže nego li u ostalim dijelovima Sredozemlja, navodi Brusić.
Ključni pokazatelj da se u podmorju nalaze ostatci broda, kaže mr. sc. Irena Radić Rossi, bio je pronalazak antičkog sidra 2007. godine.
– Riječ je o donjem dijelu broda koji je dosta dobro očuvan. Takvi brodovi pronađeni su u Zatonu kod Nina gdje se nalazila luka antičke Aenone, a sada smo se uvjerili da antičkih ostataka broda ima na širem području, kaže Radić Rossi.
Otkriće je dokaz kako su Liburni poznavali staru tehniku šivanja dasaka, što je prapovijesna mediteranska tehnika, koja se kasnije potpuno izgubila.
– Na sreću, s nama je ekipa iz Francuske koja se bavi isključivo nautičkom arheologijom. Oni će nakon istraživanja napraviti rekonstrukciju broda, rekla je Radić Rossi, dodajući kako će se tijekom ovogodišnjih radova otkopati dio broda i detaljno dokumentirati, što će omogućiti mnoge vrijedne zaključke o tom osebujnom načinu brodogradnje.