Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stotine djece iz cijele županije pjesmom slavilo Gospodina

Autor: Marija Ćurko

23.05.2009. 22:00
Stotine djece iz cijele županije pjesmom slavilo Gospodina

Foto: Vedran SITNICA



U crkvi Sv. Ante Padovanskog u Zadru na Smiljevcu u subotu je održan treći, završni dio Zlatne harfe Zadarske nadbiskupije, odnosno smotre dječjih župnih zborova. Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Nadbiskupijskog katehetskog ureda, u zajedništvu župnika domaćina don Mladena Kačana i svećenika koji su doveli dječje zborove iz svojih župa. Misno pjevanje sviranjem je predvodila s. Antonija Jurić iz župe Arbanasi.
Nakon svete mise i okrepe kolačima, sendvičima i sokovima, najprije je nastupio dječji zbor župe Uznesenja BDM s Belafuže koji je otpjevao pjesme “Anđeoske eto hrane” i “Novo nebo” za koju je tekst napisala s. Ana Marija Biško, a glazbu maestro Miroslav Martinjak. Dječji zbor “Marijini prijatelji” iz župe Kraljice mira – Kraljice Hrvata iz Zemunika predstavio se pjesmama “Da sam dijete s krilima” i “Izvore vode žive”.  “Antini slavuji” naziv je dječjeg župnog zbora župe Sv. Ante Padovanskog sa Smiljevca koji je otpjevao pjesme “Veselo svetkujmo” i “Preko svoga teškog križa” za koju je glazbu i tekst napisao Aleksandar Srzić. Prvi put na Zlatnoj harfi nastupio je dječji zbor iz Sukošana i Debeljaka koji okuplja stotinjak članova, a vodi ga s. Antonija Topalović. Zbor je otpjevao pjesme “U crkvu hrli narod svet” i “Nosimo dare”.
Tema ovogodišnje Zlatne harfe je “Dan Gospodnji”, a završni susret popraćen je i priredbom “Cvjetni vrt svetog Franje”, u povodu 800. obljetnice franjevačkog reda, koju su izvela djeca župe Sv. Ante Padovanskog. Svim sudionicima na kraju susreta podijeljena su priznanja kao znak zahvalnosti i poticaja na daljnje slavljenje Boga. – Neka se ovaj trud koji smo uložili u Zlatnu harfu prenese u naše svakodnevno služenje Gospodinu kako bi dovodili druge na gozbu Kralja nebeskog te tako pokazali ljepotu naše vjere i nedjeljne svete mise kao Dana Gospodnjeg, istaknuo je u svojim riječima mr. don Gašpar Dodić.  
– Dan Gospodnji je označen kao nedjelja, prvi dan u tjednu još od apostolskih vremena. Uvijek je u povijesti Crkve ovaj dan bio povlašten s dubokim poštovanjem kod vjernika jer je bio u uskoj povezanosti s otajstvom muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Toga dana je uskrsli Gospodin pobijedio našeg najvećeg neprijatelja, a to je smrt kako ne bi išli u propast. Po njemu imamo pravi istinski život i sreću, jer je uskrsli Krist živ i među nama. To činimo i slavimo u euharistiji koja nas okuplja u zajedništvu te zajedno s uskrslim Gospodinom dajemo slavu Bogu. Nedjelja je i dan poslanja, jer euharistija nije samo obred, nego i škola života, kazao je u propovijedi predstojnik Katehetskog ureda te istaknuo potrebu euharistijskog života. On se ostvaruje prenošenjem Božjih milosti i darova po euharistiji u svakodnevni život.