Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svi uzrasti u maksimalnom pogonu

Autor:

23.05.2009. 22:00
Svi uzrasti u maksimalnom pogonu

Foto: Filip BRALA



Svi uzrasti pa tako i seniori su u maksimalnom pogonu. Trenutačno su svi igrači na treninzima osim Šarlije koji se vratio u Zadar što je i normalno jer su još uvijek svi pod ugovorom do kraja svibnja – kaže Plantak.


Iako je natjecateljski dio sezone u stanju mirovanja u Borik-Puntamici nema odmora. Radi se punom parom što se posebice odnosi na rad s mlađim uzrastima (kadeti i juniori) koje očekuje turnir Denis Špika na Višnjiku od 12. do 14. lipnja. Seniori su također u pogonu i ne gube vrijeme nego svakodnevno odrađuju program koji se provodi po naputcima starog-novog trenera Nevena Plantaka. U Borik-Puntamici su odlučili dati puno povjerenje treneru Plantaku i za sljedeću sezonu, što je samo nastavak uspješnog kraja sezone kad je Plantak izvukao Puntamičane iz ponora A-2 lige. Plantak nije puno gubio vrijeme nakon završetka sezone nego je zasukao rukave i podnio pred Upravu kluba program rada cjelokupnog pogona Borik-Puntamike što je od strane Uprave prihvaćeno, štoviše i već započelo s primjenom.
– Nakon utakmice posljednjeg kola Lige za ostanak s Kvarnerom sjeo sam za stol s Upravom i odlučeno je da ostajem u klubu na poziciji prvog trenera, ali i na funkciji koordinatora svih selekcija. Stoga sam pripremio za svakog trenera u klubu program u kojem su naputci o modelu rada na taktičko-tehničkoj obuci u svrhu približavanja seniorskom programu. Dakle, moj posao je u tom smislu nadgledati rad svih trenera i izvještavati Upravu kluba o učincima tog programa. Normalno da je svim tim trenerima omogućena sloboda unijeti i nešto svoje u same treninge. Program im samo služi kao tehničko-taktička abeceda koju moraju sve naše selekcije ispoštovati – kaže Plantak.
 Kako su raspodjeljene zadaće po svim vašim selekcijama?
– Osvježili smo taj trenerski kadar s dosta mladih trenera pa tako juniore vodi Marko Selin, dok je Lučano Barić zadužen za drugu juniorsku momčad. Malo iskusniji trener Davor Frakin vodi brigu o kadetima, a Josip Plantak je zadužen za predkadetsku selekciju. Tu je također i Marko Žorž koji uz aktivno igranje i vodi Školu košarke. Za pomoćnog trenera od seniora ostavljen je dosadašnji Bujanov i moj pomoćnik Juran.
 Vratimo se seniorima i počecima planiranja sljedeće sezone.
– Dosta je rano još pričati o novoj sezoni jer započinje tek polovicom listopada. Svi uzrasti pa tako i seniori su u maksimalnom pogonu. Trenutačno su svi igrači na treninzima osim Šarlije koji se vratio u Zadar, što je i normalno jer su još uvijek svi pod ugovorom do kraja svibnja. Svi treniraju i održavaju prvenstveno kondiciju, a sklapanje rostera će započeti tijekom ljeta kad će puno više toga biti jasnije – rezervirano će Plantak.
Normalno da se još ne zna ništa o potencijalnim imenima, ali može li se već razaznati kakve profile igrača ćete tražiti u smislu pojačanja?
– Gledajući trenutnu situaciju sigurno ćemo morati tražiti osvježenje na centarskoj poziciji jer smo ostali bez Šarlije. Također, nameće se i pojačanje na bekovskoj poziciji dok ćemo morati i pronaći nekog na mjestu razigravača ako ostanemo samo na jednom. Međutim, sve ove pretpostavke se baziraju na potencijalnim odlascima dosadašnjih igrača. Plan nam je u rosteru imati tih 13 igrača od kojih će barem četvorica biti mlađi igrači, po mogućnosti iz našeg juniorskog pogona ili na posudbi iz KK Zadar. Normalno, nećemo uzimati te mlađe igrače da griju klupu nego da participiraju u igri i rezultatu – odgovara Plantak.
Kad bi trebali krenuti s pripremama za nadolazeću sezonu ?
– Ako sve bude po planu i programu pripreme bi trebale biti podijeljene u tri faze. Tako bi uvodni dio priprema odradili od 1. do 15. kolovoza. Bazični dio nastupio bi u drugoj polovici kolovoza da bi onaj završni dio koji je prednatjecateljske prirode bio od 1. rujna do početka prvenstva. U tom dijelu planiramo najviše pripremnih utakmica i uvježbavanja taktičkih zamisli – iznio je plan priprema, Plantak.
Hoćete to odraditi u Zadru kao i prošlog ljeta ili negdje drugdje?
– Mislim da su nam uvjeti u našem gradu sasvim prikladni da ne moramo nigdje odlaziti. Pogotovo od otvaranja mogućnosti da koristimo ŠC Višnjik koji nam uz dvoranu u Ekonomskoj školi odlično pokriva sve potrebe za kompletan pogon. Ti odlasci u neke druge gradove ili u planine ipak služe da bi se prvenstveno postigla, u nekih dva do tri tjedna, homogenizacija momčadi. To nama nije potrebno jer su nam svi igrači iz Zadra i neme potrebe za nekom homogenizacijom kad se svi poznaju, što se kaže “u dušu”. Na kraju krajeva takve vrste priprema bi bile i preskupe što je teško za ovakav klub slabijih financijskih mogućnosti – za kraj će Plantak.


 MEĐUNARODNI TURNIR “DENIS ŠPIKA”




Juniori i kadeti Borik-Puntamike maksimalno se pripremaju za nadolazeći međunarodni turnir koji se zove po poginulom hrvatskom branitelju i Puntamičaninu Denisu Špiki. Na tom turniru koji će se igrati u ŠC Višnjik od 12. do 14. lipnja, nastupit će osam juniorskih i šest kadetskih momčadi. Tako će u Zadru gostovati većina najboljih hrvatskih momčadi (Zadar, Split, Zagreb…)u tim kategorijama te nekoliko slovenskih koje će predvoditi ljubljanska Olimpija i Posušje iz BiH. Istog datuma polaznici Škole košarke Borik-Puntamike će sudjelovati na Prvenstvu Hrvatske za polaznike škola košarke koje će se održati u Dubravi.