Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Predsjednik polačkog Općinskog vijeća Josip Kulaš podnio ostavku

Autor: Siniša Klarica

23.05.2010. 22:00
Predsjednik polačkog Općinskog vijeća Josip Kulaš podnio ostavku

Foto: Filip BRALA



Imam pravo ne slagati se s time da se potpisi za kandidature skupljaju u Republici Srbiji, nego da se oni skupljaju u mjestu prebivališta. U tom dijelu ne vrijeđam nacionalnu manjinu, ali u cijeloj općini ne živi više od 50-60 stanovnika srpske nacionalnosti, a za kandidatutu je potrebno 100 potpisa, rekao je Josip Kulaš
Predsjednik Općinskog vijeća Polače Josip Kulaš podnio je danas ostavku. Kulaš je to učinio, kako kaže, iz osobnih razloga na današnjoj sjednici općinskog vijeća na kojoj su prihvaćene izmjene statuta. Kao što je poznato, Općina Polača uskoro bi trebala dobiti zamjenika načelnika iz redova srpske nacionalne manjine.
– Ponavljam, razlozi moje ostavke su osobne prirode. Iako razloga ima milijun, reći ću vam samo jedan razlog, a to je da nemam više snage participirati u politici Polače. Mandat sam dao na raspolaganje mojoj stranci, HDZ-u na čijoj listi bio na zadnjim lokalnim izborima, rekao je na početku Kulaš.
No otprije je poznato da se Kulaš nije slagao s izborom zamjenika općinskog načelnia iz redova srpske nacionalnosti te je taj svoj stav dodatno pojasnio.
– Osobno, ja nemam ništa protiv toga da donačelnik bude iz redova srpske manjine. Uostalom danas smo i usvojili promjene općinskog statuta koje to omogućavaju. Imam pravo ne slagati se s time da se potpisi za kandidature skupljaju u Republici Srbiji, nego da se oni skupljaju u mjestu prebivališta. U tom dijelu ne vrijeđam nacionalnu manjinu, ali u cijeloj općini ne živi više od 50-60 stanovnika srpske nacionalnosti, a za kandidatutu je potrebno 100 potpisa. Drugi razlog je financijske prirode, jer naša općina ne može iznijeti troškove dodatnih izbora i plaće zamjenika načelnika u iznosu 5-6 tisuća kuna mjesečno, rekao je sad već bivši predsjednik OV Polače.
Načelnik općine Polača Viktor Prtenjača rekao nam je da ga je Kulaševa ostavka pomalo iznenadila. Prtenjači zapravo nisu jasni razlozi Kulaševe ostavke i stoga je nije htio posebeno komentirati. Samo je dodao da će je HDZ Polače prihvatiti i u roku mjesec dana izabrati novog predsjednika OV-a sa izborne liste HDZ-a s prošlih lokalnih izbora.
– Općina Polača će morati financijski izdržati provedbu dodatnih izbora. Mi ne možemo sad sjesti i reći da ćemo izgubiti status općine zato što su raspisani dodatni izbori za općinsko vijeće. Borili smo se svim silama da do toga ne dođe, ali ja sam legalist i mi smo to prihvatili kao činjenicu. Potrebna sredstva će se osigurati, ali na uštrb predviđenih razvojnih općinskih projekata, rekao je na kraju sjednice OV Polače načelnik Viktor Prtenjača.