Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska spisateljica među odabranim autorima zbirke ‘Rukopisi’

Autor: Ante Rogić

23.05.2010. 22:00
Zadarska spisateljica među odabranim autorima zbirke ‘Rukopisi’


Mlada zadarska spisateljica, Iva Pejković, jedna je od autora iz Hrvatske koji su se našli u zbirci ‘Rukopisi 33’, zborniku poezije i kratke proze mladih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, koji objavljuje pančevački Dom omladine.
‘Rukopisi’ izlaze od 1976. godine, kada su predstavljali zbornik poezije mladih Pančevaca, a od 1989. postaju eks-jugoslavenski zbornik. Danas predstavljaju jedno od rijetkih izdanja uz kojega mladi autori imaju priliku susreta sa svojim kolegama iz susjednih država.
Ove je godine na književni natječaj radove poslalo 120 autora, najviše iz Srbije i Hrvatske. Natječaj je trajao do 10. veljače, a nakon toga su urednice, Jasmina Topić i Ana Ristović, odabrale 39. autora.
Iva Pejković rođena je 1984. godine u Zadru. ’98 predstavlja Zadarsku županiju na Lidranu. Tekstovima na blogu ‘Mačka u martama’ izbjegava dnevnički egzibicionizam, orijentirajući se na teme iz kulture, umjetnosti i popularne psihologije.
U potrazi za ljubiteljima pisane riječi, Iva pronalazi ‘Katapult’, udrugu iz Rijeke, koja se bavi ‘katapultiranjem’ mladih, neafirmiranih književnih talenata, pa 2007. objavljuje roman ‘Mačka u čizmama’ svojevrsnu parodiju popularnog chic-lit žanra, u kojem duhovito kritizira društvene fenomene, popularnu kulturu i stereotipe.
Sljedeće, 2008. godine Ivin blog osvaja pažnju uredništva web-stranice ‘Večernjeg lista’, pa ‘Mačka u martama’ seli u blogosferu Večernjaka, posvećen aktualnim književnim događanjima, uz poneku recenziju i kratku priču.
Iste godine Iva postaje kolumnistica eZadra, najčitanijeg regionalnog portala. Piše članke i prati kulturna, najčešće književna događanja. Završila je studij za izobrazbu učitelja razredne nastave. U želji za sudjelovanjem u promicanju čitanja, pridružuje se projektu zadarske Gradske knjižnice ‘Zadar čita’, i postaje volonter – voditelj Kluba čitatelja za mlade. Odabire i predstavlja zanimljive knjige, uglavnom beletristiku. Time spaja svoje dvije ljubavi: književnost i rad s mladima.
Član je ‘ZaPisa’, društva nedovoljno afirmiranih zadarskih pisaca.