Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bili na Zavodu pa odlučili prijeći u barmene i kuhare

23.05.2011. 22:00
Bili na Zavodu pa odlučili prijeći u barmene i kuhare


Na Zavodu za zapošljavanje bio sam preko godinu dana. Po struci sam tehničar za elektroniku i nisam mogao naći posao. Savjetnik mi je predložio da se prekvalificiram za neku struku koja će mi donijeti u relativno brzom vremenu zaposlenje. Odlučio sam za prekvalificirati za kuhara i već 1. lipnja počinjem raditi u jednom restoranu za 5.500 kuna mjesečno. Na zavodu sam prvih šest mjeseci imao 1.800 kuna, a poslije nisam imao pravo na naknadu, kaže trideset i dvogodišnji Tiho Lilić Pekas iz Rtine.
On je jedan od deset nezaposlenih s evidencije na Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Zadar koji su nakon 160 satne nastave osposobljeni za obavljanje posla kuhara i jučer u hotelu Falkensteiner dobili diplome po uspješno završenom školovanju. Zajedno njima diplome je dobilo i pet prijašnjih barmena koji su se prošli program usavršavanja. Njima je prekvalifikaciju i usavršavanje omogućio Zavod za zapošljavanje Zadar u suradnji sa Suvremenim učilištem u Splitu.
– Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano vrši analizu potreba i dostupnih kadrova na tržištu rada. Nakon što utvrdimo kojih kadrova nedostaje na tržištu rada prelazimo na određivanje programa za koje ćemo osposobljavati određeni dio nezaposlenih osoba, a koje su za to iskazale interes u dogovoru sa svojim savjetnicima. Najviše provodimo programe koji su vezani uz ugostiteljske djelatnosti jer je kod nas najveće zapošljavanje u toj djelatnosti, makar oni i bilo sezonskog karaktera, Željko Marić, rekao je pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Zadar.
Jučerašnjoj dodjeli diploma prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije Dario Ivankov:
– Zadarska županije je prepoznata kao turistička destinacija. Nama se svake godine pojavljuje problem nedostatka kvalificiranog radnog kadra. Edukacijom doprinosimo povećanju zadovoljstva sve zahtjevnijih gostiju