Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zakup poljoprivrednog zemljišta na 20 godina

23.05.2011. 22:00
Zakup poljoprivrednog zemljišta na 20 godina


U četvrtak će se potpisati ugovor između Općine Lišane Ostrovičke i Braniteljske zadruge Agro Lišane o davanju u zakup 218 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na području općine Lišane Ostrovičke i u vlasništvu je Republike Hrvatske. Paralelno s tim poljoprivrednici će potpisati izjavu o prikapčanju na sustav navodnjavanja koji će se graditi u budućnosti.
Agro Lišane dobiva zemljište u zakup na 20 godina te će Općini plaćati godišnju zakupninu od 127 tisuća kuna.
 – Važno je da se zna tko je zakupac, koje su njegove obaveze i prava te da napokon 218 hektara plodne zemlje bude obrađeno. Koliko će zadruga Agro Lišane biti uspješna u tome ovisi o njima samima, rekla je načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević.
 Podsjetimo da je Općina Lišane Ostrovičke lani raspisala natječaj za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta. Općinsko vijeće odlučilo je da je ponuda Braniteljske zadruge Agro Lišane najpovoljnija na što je suglasnost i dalo Ministarstvo poljoprivrede.
Braniteljska zadruga Agro Lišane svojom je ponudom i gospodarskim programom očuvala cjelovitost poljoprivrednog zemljišta. Njihov program u skladu je sa Strategijom razvoja Republike Hrvatske, Regionalnim operativnim programom Zadarske županije i Planom strateškog razvoja Općine Lišane Ostrovičke. U Agro Lišanima namjeravaju uložiti 9,5 milijuna kuna, baviti se proizvodnjom povrća i orijentirati se na izvoz.