Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Započela istraga protiv pravnice i bivšeg ravnatelja Centra za socijalnu skrb

23.05.2011. 22:00
Započela istraga protiv pravnice i bivšeg ravnatelja Centra za socijalnu skrb


– U kaznenom predmetu protiv hrvatskih državljana T. O. (1949.) i T. Č. provode se istražne radnje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti – nesavjestan rad u službi, opisano u čl. 339. Kaznenog zakona – izvijestili su iz zadarskog ODO-a


Godinu dana nakon što je inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provela nadzor u zadarskom Centru za socijalnu skrb i utvrdila nedvojbenu odgovornost djelatnika te ustanove u slučaju Nenada Nikpalja, 46-godišnjaka koji je dvije godine ležao mrtav u kući na zadarskim Ričinama, a da to nitko od njih nije znao, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru pokrenulo je istragu.
– U kaznenom predmetu protiv hrvatskih državljana T. O. (1949.) i T. Č. provode se istražne radnje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti – nesavjestan rad u službi, opisano u čl. 339. Kaznenog zakona – izvijestili su iz zadarskog ODO-a, a neslužbeno doznajemo kako su istragom, koju po njihovom nalogu provodi istražni sudac Ante Anić, obuhvaćeni bivši ravnatelj i pravnica u Centru koja je trenutačno na porodiljnom dopustu. Njih dvoje u ovom su kaznenom postupku već pozvani na ispitno ročište početkom lipnja u svojstvu okrivljenika, a zašto su izostavljene socijalne radnice, direktno zadužene za nadzor Nikpaljevih, nitko sa sigurnošću jučer nije mogao reći.
Zbog dječje paralize muškarac je bio prikovan za krevet cijeli svoj život, a više od 30 godina nije izlazio vani. U neuvjetnoj potleušici bez struje, vode, sanitarnog čvora i kuhinje živio je s 86-godišnjom majkom i 49-godišnjim bratom, dok mu je otac preminuo 25 godina ranije. Na njihova vrata godinama nije dolazila ni rodbina, ni prijatelji, a ni sestra koja živi u Splitu. Nisu ga obilazili ni djelatnici Centra za socijalnu skrb koji su to bili dužni činiti, pa čak i ukoliko bi bila istinita njihova pritužba kako to nisu bili u mogućnosti jer im stariji brat nije dopuštao ulazak u kućicu govorivši im da Nenad spava ili pak, kako ne želi da ga uznemiravaju. Međutim, nikada nisu zbog navedenih problema zvali policiju, niti su pokušali doznati u kakvom je zapravo stanju. Nitko se nije zamarao ni činjenicom što nije imao dokumente i što čak nije bio ni evidentiran u PU zadarskoj. Iz Centra za socijalnu skrb, revni su bili jedino kod uplate pomoći od 500 kuna koja je godinama isplaćivana na ruke majke.
– Riječ je o grubim propustima u radu stručnih cjelina općeg socijalnog rada i skrbništva, neadekvatnoj timskoj suradnji, te lošem vođenju i nadziranju stručnog rada Centra od strane ravnatelja u razdoblju od 1987. godine do provođenja upravnog nadzora 8. i 9. travnja ove godine – priopćili su tada iz resornog ministarstva, navodeći još i kako donedavni ravnatelj Centra Tomislav Orović, nije dobro koordinirao rad stručnih radnika, niti je izvršio potreban uvid u predmet prije donošenja zaključka o obustavi postupka stavljanja Nenada Nikpalja pod skrbništvo.
Podsjetimo, tijelo Nenada Nikpalja policija je u potleušici na Ričinama otkrila nakon dojave susjeda. Majka je policajcima tvrdila kako je mislila “da joj sin spava”, a njegov brat je susjedima i socijalnim radnicima godinama branio da uđu u kuću, vičući i gađajući ih kamenjem. Na sve to socijalni radnici nisu reagirali.