Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nema nedodirljivih automobila

23.05.2012. 22:00
Nema nedodirljivih automobila


Od prošlog tjedna na zadarskim ulicama red uvode dva “pauka”. Stigao je, naime, najavljivani snažniji model koji će moći izići na kraj sa svim tipovima vozila, počevši od terenaca, pa do kombija, kamioneta i manjih teretnjaka


“Pauk” koji osim s osobnim vozilima može izići na kraj i s terencima, kombijima i manjim teretnjacima, od prošlog tjedna patrolira zadarskim ulicama, upravo kako je to početkom ožujka i najavljeno iz komunalnog poduzeća Obala i lučice d.o.o.
Direktor Eduard Duka vjeruje kako će se opravdanost kupnje novog “pauka” vrlo brzo pokazati, posebice stoga što je turistička sezona na pragu, a s njom svake godine dolaze i prometne gužve. U takvim uvjetima puno je veći broj i onih vozača koji ne poštuju prometna pravila i nepropisno parkiraju automobile, što nerijetko rezultira prometnim “čepovima” i nepotrebnim gužvama.
– Ovaj postojeći kamion zbog starosti se često kvario, a osim toga, nosivost dizalice mu je svega devet tona pa je bio neučinkovit kad su u pitanju veća vozila. Kako su posljednjih godina u trendu terenci, nabavka kamiona s jačom dizalicom bila je neizbježna. Dakle, novi kamion čija dizalica ima nosivost 16 tona nije nabavljen na prečac nego nakon dugogodišnje analize stanja na terenu, kaže Duka, a prvi je pitanje nabavke snažnijeg “pauka” još prije tri godine potaknuo voditelj “Pauk-službe” dipl. ing. prometa Đani Dražević.
No iako novi “pauk” već nekoliko dana uvodi reda na zadarskim prometnicama, još uvijek se u istom poslu može vidjeti i onaj stari, slabiji model. A tako će, kaže Druka, biti najmanje do kraja turističke sezone.
– Oba kamiona će raditi tijekom ljetnih mjeseci, a na jesen ćemo vidjeti što je najisplativija opcija za ovaj stari, pojašnjava direktor Obale i lučica, napominjući još jedanput kako je “Pauk-služba” samo servis policiji pri rješavanju problema s neodgovornim vozačima.  
– Često se ‘pauk’ spominje u negativnom kontekstu, ljudi prigovaraju i negoduju, umjesto da stvari sagledaju onakvima kakve one jesu. Dakle, ‘pauk’ ne diže propisno parkirana vozila već samo i isključivo vozila onih vozača koji ne poštuju prometna pravila. Takvi vozači su srećom u manjini i njih će, nažalost, uvijek biti iako tijekom cijeloga dana na svim parkiralištima u Zadru ima slobodnih mjesta, ističe Duka. Dodaje kako je najveći broj prekršitelja kada je riječ o parkiranju, onih koji svoje automobile ostavljaju uz same pješačke prijelaze. Njih slijede vozači koji se parkiraju na mjestima rezerviranim za invalide, a nemali broj je i vozača koji se parkiraju na zelenim površinama. Svima njima novi “pauk” stat će na kraj jer osim što ima snažnu dizalicu, on može podići i vozilo u drugom redu, dakle susjednog parkiranog vozila. Sve u svemu, s dolaskom novog kamiona na zadarskim ulicama neće više biti “nedodirljivih”, barem kada je u pitanju parkiranje.