Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Englezi se vraćaju u Petrčane

Autor: Valentina Mlađen

23.05.2013. 22:00
Englezi se vraćaju u Petrčane

Foto: Zvonko KUCELIN



Počelo je odbrojavanje – još je svega pet dana ostalo do Love System festivala koji će Engleze vratiti u Petrčane.
Bila je dovoljna samo godina dana pauze da svima bude jasno kako je odlazak The Garden Festivala iz Petrčana ozbiljno ugrozio lokalni turizam, od ponuđača privatnog smještaja pa do ugostitelja. Na tragu rješavanja problema nastala je ideja za organizacijom Love System Festivala koja je jednako podržana od strane hrvatskih organizatora, ali i Engleza koji su se silno željeli vratiti na mjesto gdje je začet jedan od najpopularnijih svjetskih festivala.
Damir Gržan i Roko Stanišić na hrvatskoj strani te Ross Graham i Danny Raper na britanskoj, udružili su snage s ciljem povratka elektronske glazbe u šume Petrčana.
Nasljednik The Garden Festivala
Sve je počelo nakon što su Englezi čuli glazbu koju su puštali mladi zadarski DJ-evi te su ostali oduševljeni onim što su snimili. Nakon što je rođena ideja o novom festivalu koji će trajati od 29. svibnja do 3. lipnja na Punti Radman u Petrčanama Gržan i Stanišić pobrinuli su se za organizaciju u Hrvatskoj dok su Ross, koji je nazočio i jučerašnjoj konferenciji za medije u Dallas music Shopu u Zadru, i Raper bili zaduženi za logistiku i PR u Engleskoj.
– Kad smo došli s idejom sa svih strana naišli smo na stvarno pozitivne komentare i podršku. Moramo reći da su nam i sve institucije u Gradu, zajedno s Turističkom zajednicom Zadar izišle u susret te su nam osigurali sve dozvole, rekao je Stanišić. Osim dozvola TZ Zadar promovirala je Festival i na turističkom sajmu u Londonu što im je, kažu organizatori, bila itekako dobra logistička podrška.
Vrhunska imena svjetske DJ scene
Po dobrom iskušanom receptu Garden festivala i Love System Festival dovodi u Zadar vrhunska imena svjetske DJ scene koji će četiri dana, uz parti za zagrijavanje 29. lipnja, od jutra do sutra puštati tehno, house, disco i sličnu glazbenu podlogu na dvije pozornice od kojih će glavna biti tik uz more. Dva puta dnevno kao dodatni program bit će organizirani boat partiji, a gosti će se moći poslužiti u jednom od dva lounge prostora, coctail i bear baru. Glazba će se puštati od 11 ujutro do otprilike tri u noći, osim prvoga dana, 29. svibnja, kada će se održati »warm up party« koji počinje oko 13 sati te će trajati otprilike do ponoći i za njega će karta iznositi svega 50 kuna. Inače cijene ulaznica za ex-Yu države bit će 350 kuna za četiri dana ili 100 kuna po danu, dok će za Engleze cijene ulaznice iznositi 90 funti. Očekuje se do tisuću ljudi, uglavnom iz Velike Britanije, te je otprilike na tu brojku ograničen i broj ulaznica.
Cilj gosti iz Velike Britanije
– Pokušali smo dovesti širok raspon različitih glazbenika i pokazati ono što se trenutačno događa na europskoj glazbenoj sceni. Dovesti sve ove DJ-eve nije bio lak zadatak, prva godina novog festivala uvijek je najteža, jer kad je nešto novo svi se pitaju hoće li uspjeti. Sama promocija festivala nije bila tako teška s obzirom na sunce i more po kojima je poznata Hrvatska, rekao je Ross koji se nada da će dovesti minimalno 750 ljudi. S tim ciljem u Engleskoj je ostao i Raper koji je, dok njegovi kolege šire vijest po Hrvatskoj, u Velikoj Britaniji organizirao promoparti.
Gržan je istaknuo kako će na Festivalu priliku dobiti i mladi zadarski DJ-evi kako bi se predstavili široj publici.
Ulaznice za festival mogu se nabaviti na stranici Love System Festivala /www.lovesystemfestival.com/, kao i svi detaljniji podaci o programu i glazbenicima koji će nastupiti.
– Nadamo se da ćemo vratiti ljude natrag u Petrčane i obnoviti turističku ponudu. Od ovog festivala koristi će imati hoteli i privatni smještaj i u Petrčanama, ali i Zadru, Zračna luka Zadar i Split te svi ugostitelji. Imamo dugoročni plan za Festival i koliko god bude išlo toliko dugo ćemo ga održavati, zaključio je Stanišić.