Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najmlađi registrirani ovisnik ima 18, a najstariji 64 godine

Autor: Suzana Bandić

23.05.2013. 22:00
Najmlađi registrirani ovisnik ima 18, a najstariji 64 godine

Foto: AP



Zadarska županija i dalje se nalazi na drugom mjestu neslavne ljestvice po broju ovisnika o opojnim drogama u Hrvatskoj. U Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar samo u 2012. godini ukupno su, kako doznajemo od ravnateljice dr. Stele Klepac Erstić, pregledali 963 osobe s područja Zadarske županije.
– Od tog ukupnog broja 627 osoba se liječilo zbog zloporabe sredstava ovisnosti, a u tretmanu zbog drugih problema s mentalnim zdravljem bilo je 367 osoba i 312 članova njihovih obitelji. Ukupno liječenih zbog opijatske ovisnosti bilo je 572 osobe, odnosno 479 muškarca i 93 žene, kaže dr. Klepac Erstić dodajući kako su u istom razdoblju osim zbog opijatske ovisnosti u Službi zbog drugih ovisnosti (kocka, alkohol) pomoć zatražili 34 muškarca i dvije žene. U Službi su stalno zaposlena po dva specijalista psihijatrije, epidemiologije, dva psihologa – psihoterapeuta, po jedan pedagog i sociolog te tri medicinske sestre koji su tijekom prošle godine u tretmanu imali i 62 apsolutna apstinenata. Najmlađi opijatski ovisnik koji je prošao stručni tretman u službi ima 18 godina, a najstariji čak 64.
– Imamo 42 novoregistrirana ovisnika od kojih su njih 20 opijatski. Na supstitucijskoj terapiji u 2012. godini su bila 512 ovisnika, i to na terapiji metadonom njih 269 (52%), a buprenorfinom 243 (48%). Tijekom 2012. godine umrlo je pet osoba koje su bile u našem tretmanu od kojih se jedna osoba predozirala, jedna je stradala nesretnim slučajem, a tri osobe su umrle od sustavnih bolesti, kaže dr. Klepac Erstić dodajući kako još uvijek nema službenih podataka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za godinu 2012. u Republici Hrvatskoj koji se odnose na osobe liječene zbog zloporabe psihoaktivnih droga.
Dr. Klepec Erstić ističe kako je suradnja s roditeljima i supružnicima ovisnika zapravo neophodna, no sa žaljenjem zaključuje kako mali broj pacijenata dolazi po pomoć s članovima obitelji. Istaknula je, međutim, kako je sve bolja suradnja Službe sa svim relevantnim ustanovama i udrugama, a kako bi bila još i bolja služba je, kaže, otvorila svoja vrata prema svima.
–  Zbog globalnog porasta nezaposlenosti teže je zaposliti liječene ovisnike unatoč mjerama sufinanciranja zapošljavanja, sufinanciranje i financiranje obrazovanja za potrebe tržišta rada te uključivanje u javne radove, kaže dr. Klepec Erstić.
– Veliki problem predstavljaju buduće majke koje nisu registrirane ovisnice, niti to žele priznati kad ih se primi u bolnicu. O čemu se radi, vidi se tek nakon poroda kad se uočavaju simptomi sustezanja kod tek rođene bebe.