Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šarića će se moći isplatiti tek kad se proda zgrada Zavoda?

Autor: Siniša Klarica

23.05.2013. 22:00
Šarića će se moći isplatiti tek kad se proda zgrada Zavoda?

Foto: Siniša KLARICA



Jučer je na Općinskom sudu završila rasprava po tužbi kojom Opća bolnica Zadar tuži Živojina Živka Šarića za izvlaštenje zemljišta gdje se gradi zadarska Poliklinika. Riječ je o nekadašnjoj gostionici Putnik i pripadajućem zemljištu kojeg je zemljišno knjižni vlasnik »jedan kroz jedan« Živko Šarić.
Bolnica tuži Šarića na temelju odluke o eksproprijaciji Skupštine Općine Zadar iz 1988. na čestici 5897 k. o. Zadar, međutim, eskproprijacija nikad nije provedena jer Šarić nije obeštećen za zemljište i gostionicu.
Bez odluke o izvlaštenju, zadarska bolnica ne samo da ne može dobiti uporabnu dozvolu, nego ne može ni početi graditi pristupne puteve. Pitanje koje prožima cijeli slučaj: jest kako je Poliklinika uopće mogla dobiti građevinsku dozvolu ako u prostoru nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi? Tada je, rekao je odvjetnik Živka Šarića Slaven Dmitrović, bilo moguće ishoditi građevinsku dozvolu i na temelju samo odluke o eksproprijaciji, bez obzira na to je li današnji tuženik Živko Šarić namiren ili ne za oduzetu zemlju. No iščitavajući okolnosti pred sutkinjom Ivanom Klišmanić, Općina Zadar je to zemljište dala na korištenje tadašnjem Medicinskom centru Zadar pod uvjetom da u roku pet godina počne s gradnjom. Poznato je da gradnja Poliklinike traje više od 25 godina.
Paralelno s ovim suđenjem teče i prodaja sadašnje zgrade Zavoda za javno zdravstvo, u kojem nemaju saznanja o prodaji zgrade, štoviše proceduru tek treba pokrenuti i Skupština Zadarske županije koja je vlasnik objekta. Po zadnjoj procjeni zgrada sa zemljištem vrijedi 3.518.070 eura. Bilo kako bilo do preseljenja Zavoda u zgradu nove Poliklinike najvjerojatnije neće doći ove godine, odnosno tek nakon prodaje ove zgrade može se naći novac za obeštećenje Živka Šarića. Samo još treba riješiti tko će to učiniti – Grad koji mu je dužan ili Zadarska županija u čijem je sada vlasništvu zgrada stare i nove Poliklinike.