Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nije uputno kao razlog rušenja stabala navoditi siguran prolaz učenika

23.05.2016. 22:00
Nije uputno kao razlog rušenja stabala navoditi siguran prolaz učenika


Potrebno je utvrditi jesu li stabla u Ulici Ruđera Boškovića zdrava ili nisu te koliko zaista mogu štetiti i nanijeti opasnost građanima koji prolaze nogostupom. Pri tome dodajemo, kako nije uputno kao razlog rušenja stabala navoditi siguran prolaz učenika. Pretpostavka sigurnosti građana su zdrava stabla, što mogu ispitati stručnjaci, priopćili su iz Eko Zadra
Nakon što je na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća u sklopu Aktualnog sata, HDZ-ova vijećnica Marjana Bakmaz postavila pitanje proširenja kolnika u Ulici Ruđera Boškovića kako bi učenici Osnovne škole Petra Preradovića mogli sigurno prolaziti, a gradonačelnik Kalmeta joj odgovorio kako je rješenje uklanjanje stabala platana koje bi struka zamijenila novima zbog sigurnosti djece, a gosti bi i dalje mogli sjedili na štekatima – platane su postale vijest dana.
Pokrenuta je i peticija na fejsu – Zaustavimo rušenje platana koju su potpisali mnogi građani pa i oni poznati poput Sanje Petrovski, Jure Arasa, ali primjerice, i Linde Begonje, Zadranke sa zagrebačkom adresom.
Privatno i javno
O svemu su se jučer priopćenjem oglasili i iz Eko Zadra u kojem su naveli kako su vezano uz “slučaj platana” kontaktirali u međuvremenu, sve nadležne u Gradu Zadru – Upravni odjel za zaštitu okoliša i razvitak otoka, UO za komunalne djelatnosti, UO za prostorno uređenje i graditeljstvo te zadarsku tvrtku Nasadi d.o.o. smatrajući ih odgovornim za, kako su naglasili, donošenje i provedbu takve odluke.
– S obzirom na nedostatak informacija iz Grada i Nasada te nepostojanje službene izjave o uklanjanju stabala u Ulici Ruđera Boškovića kao prvo očekujemo komunikaciju na lokalnoj razini između nadležnih institucija s građanima po pitanju okoliša i zelenih površina u gradu Zadru. Drugo, potrebno je utvrditi jesu li stabla u Ulici Ruđera Boškovića zdrava ili nisu te koliko zaista mogu štetiti i nanijeti opasnost građanima koji prolaze nogostupom. Pri tome dodajemo, kako nije uputno kao razlog rušenja stabala navoditi siguran prolaz učenika. Pretpostavka sigurnosti građana su zdrava stabla, što mogu ispitati stručnjaci. Zasad doznajemo kako spomenute platane imaju oko 80 godina te se u tom trenutku nije moglo znati koliko veliko stablo i izdašne krošnje će na tom mjestu niknuti. Treba uzeti u obzir kako, ako se utvrdi kako su stabla zdrava, njihovo korijenje može uzrokovati smetnje u infrastrukturi. Međutim, moguće je naći rješenje za uklanjanje potencijalnih problema umjesto uklanjanja samih stabala – piše u priopćenju udruge Eko Zadar.
U priopćenju kojeg je potpisala u ime udruge – Tereza Kaurinović, suradnica na Zelenom telefonu, dalje se navodi kako je ideju proširenja nogostupa za 20 centimetara moguće okrenuti i u drugom smjeru. U udruzi su stava kako 20 cm manje terase imaju veću dobrobit nego predloženo uklanjanje drvoreda te postavljaju pitanje zašto privatni posjed kao što je ugostiteljska terasa ima prednost pred javnim prostorom – nogostupom i zelenom površinom?
Ukras škole i grada
– U skladu s navedenim, ističemo kako se ne slažemo s donošenjem brzih odluka kad su u pitanju javne površine i uklanjanje platana u gradu te molimo i novinare da kad pišu o “zelenima” preciziraju o kome je riječ. Udruga Eko Zadar u tom kontekstu nema namjeru sudjelovati u podršci uklanjanja stabala – stoji na kraju jučerašnjeg priopćenja iz Udruge Eko Zadar.
Za komentar smo jučer zamolili i ravnateljicu Onovne škole Petra Preradovića Stanku Peru – Martinac koja je rekla kako je njoj osobno, kao ljubiteljici prirode žao zelenila, žao kad se bilo koje stablo posiječe.
– Platane u okruženju naše škole pa i u školskom dvorištu su ukras grada kao i prirodna hladovina u ljetnim vrućinama i smatram da bi bila šteta da ih se skroz posječe. Moje je mišljenje da bi ih trebalo oblikovati i posjeći grane koje smetaju i koje su otišle previše u visinu i tako ugrožavaju sigurnost djece i prolaznika – mišljenja je ravnateljica Pera – Martinac.