Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tonka Bajlo na čelu Udruge roditelja poginulih branitelja

23.05.2016. 22:00
Tonka Bajlo na čelu Udruge roditelja poginulih branitelja


Vodstvo udruge od Krste Zubčića preuzela je dosadašnja tajnica Udruge, a na skupštini je predstavljeno i financijsko izvješće
Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata jučer je održala 12. izbornu skupštinu na kojoj je birano novo rukovodstvo. Za predsjednicu je izabrana dosadašnja tajnica Udruge Tonka Bajlo, a bivši predsjednik Krste Zubčić imenovan je za dopredsjednika.
Zubčić je najprije pozdravio brojne goste: predstavnike Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, Udruge civilnih stradalnika i Koordinacije udruga Zadarske županije, gradskog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb Marija Pešuta, te roditelje poginulih branitelja Splitsko-dalmatinske županije. Podnijeto je i financijsko izvješće, a o stanju u Udruzi i načinima financiranja u protekloj godini govorio je Dragutin Crnogaj.
Donacije gradova i općina
Unatoč činjenici da je riječ o članovima starije dobi i često bolesnima, Udruga je vrlo aktivna te na važne obljetnice Domovinskog rata posjećuju grobove poginulih branitelja odajući im počast. Zahvaljujući pomoći Grada, Županije i nekih općina uspijevaju otići i na nekoliko izleta godišnje koji su im jako važni, naglasili su, radi međusobnog druženja i razumijevanja nakon gubitka najmilijih.
Crnogaj je naglasio kako bi Udruga teško opstala bez sredstava iz proračuna Grada i Županije, te donacija Grada Benkovca i općina Sukošan i Bibinje. Grad Zadar protekle je godine za udrugu izdvojio 117.000 kuna, Županija 50.000, od članarina je uprihođeno ukupno 14.300 kuna i od donacija općina 13.000 kuna. Uz ta i još neka sredstva, ukupni prihodi Udruge za prošlu su godinu iznosili 288.962 kune, a rashodi 116.531 kunu. Najviše je izdvojeno za plaće djelatnika, 74.421 kunu, za obilježavanje godišnjica 9.111 kuna, te na službena putovanja samo 4.681 kunu.
Sve nas je manje
Nakon podnošenja financijskog izvješća, roditeljima i gostima obratio se jedan od bivših predsjednika udruge, Ivan Vestić, koji je članove s puno emocija zamolio neka se češće sastaju i tako lakše nose svoj križ. Udruga, naime, posljednjih godina često mijenja svoje predsjednike jer je riječ o starijim ljudima od kojih je mnoge pritisla i bolest. Vestić je stoga u nekoliko navrata apelirao na nastavak druženja i aktivnosti u Udruzi kako bi jedni drugima olakšali tešku svakodnevnicu.
– Dragi roditelji, naše vrijeme polako prolazi, sve nas je manje. Moramo se češće posjećivati, pa i kao Udruga intervenirati kod liječnika kada je potrebno. Čini mi se da ne samo da nas je manje, nego smo se i otuđili. Nekad smo za izlet napunili dva autobusa, a sada jedva jedan. Ali takvi kakvi smo, molim vas, zbijmo svoje redove, važno je da se družimo i međusobno razgovaramo. Zato vas još jednom molim da se odazovete i na izlete u Split i Brač, moramo ostati zajedno – poručio je Vestić.
Nakon financijskog izvješća i pozdravnih govora uslijedio je izbor novog rukovodstva. Nova predsjednica rekla je kako je zahvalna na časti koju su joj ukazali, te će nastaviti voditi Udrugu jednakom brigom kako je dosad u njenom radu sudjelovala kao tajnica. Izborna skupština završila je ručkom i tradicionalnim jednogodišnjim druženjem roditelja poginulih branitelja.