Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Biograd stiže 40-ak izlagača iz Italije, Slovenije i Hrvatske

23.05.2016. 22:00
U Biograd stiže 40-ak izlagača iz Italije, Slovenije i Hrvatske


International Fishing Expo se održava s ciljem promicanja ribarstva, pridonošenja povećanju potrošnje proizvoda ribarstva te osvješćivanja potrošača o visokoj nutritivnoj vrijednosti proizvoda ribarstva
Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Lostura (Flag) u ribarskoj luci u Biogradu na Moru, od petka do nedjelje, od 27. do 29. svibnja, organizira prvi međunarodni sajam ribarske opreme, strojeva te promocije riblje hrane pod nazivom International Fishing Expo.
– Na sajmu će svoje proizvode izložiti 40-ak izlagača iz Italije, Slovenije i Hrvatske, rekao je Ivan Čupić, voditelj Losture, na jučerašnjoj konferenciji u gradskoj vijećnici.
Svečanost otvaranja je u 11 sati ispred Gradske uprave gdje će između ostalih nazočiti oko 150 gostiju i uzvanika, od izaslanika predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović do ministara u Vladi RH.
Manifestacija će se odvijati na biogradskom glavnom gatu i dijelu rive uz njega te u ribarskoj luci. Voditeljice su Doris Pinčić Rogoznica i Branka Pelicarić.
Na otvaranju u petak od 11 do 13 sati svoj će nastup imati ženska klapa Karmel iz Turnja, a navečer u ribarskoj luci od 21 do 24 sata klapa Cambi. U subotu navečer do ponoći za zabavu su zaduženi Marijan Ban i Diktatori.
– Svi posjetitelji imat će priliku kušati vrhunska jela od ribe i plodova mora koje će pripremati poznati hrvatski kuhari, od Matije Nikolića do Renata Kraljeva, najavio je Čupić dodavši kako će šator na glavnom gatu biti dug 60 metara.
Financijsku potporu sajmu u iznosu od 250.000 kuna pružaju Europski fond za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020., Ministarstvo poljoprivrede – Uprava ribarstva, Zadarska županija, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, LAG LAURA, Turistička zajednica Biograd na Moru te udruga Koordinacija Koćara Hrvatske.
Grad Biograd na Moru, osim što ustupa prostor biogradske rive, ribarske luke i novoobnovljenog Gata, ova međunarodna manifestacija će koštati nula kuna, a domaćin sajma je Tvornica mreža i ambalaže Biograd na Moru.
International Fishing Expo se održava s ciljem promicanja ribarstva, pridonošenja povećanju potrošnje proizvoda ribarstva te osvješćivanja potrošača o visokoj nutritivnoj vrijednosti proizvoda ribarstva.
– Svakako treba napomenuti da su gotovo svi biogradski hoteli popunjeni, rekao je Čupić dodavši da je LAGUR Lostura od Ministarstva poljoprivrede za šest mjeseci rada dobio 700.000 kuna, za organizaciju, djelatnike i plansku strategiju.
Osim Čupića na tiskovnoj konferenciji nazočili su Jure Benić i Nataša Lakić iz LAGUR Lostura.
– Osim međunarodnog sajma ribarske opreme, strojeva i alata, izložbe ribarskih brodova i ribarskih alata, sajma prerađene ribe i ostalih plodova mora – svježih, sušenih, smrznutih i mariniranih, pripremanje i degustacije ribe i ostalih plodova mora – svježih, sušenih, smrznutih i mariniranih, održat će se predstavljanje LAG-ova te stručni skup za djelatnike u sektoru ribarstvu, zaključio je Benić.