Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za poduzetnike tri natječaja sa 1,5 milijardi kuna

23.05.2016. 22:00
Za poduzetnike tri natječaja sa 1,5 milijardi kuna


Prema gospodarskim podacima za 2015. godinu, u strukturi prihoda zadarska prerađivačka industrija izjednačila se s trgovinom. To je bolje i od 2000-ih, kada je trgovina dominirala, naglasio je Dario Jurin
U ovom trenutku Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema tri nova natječaja za dodjelu novca za poduzetnike i obrtnike. Ukupni gabarit ovih natječaja bit će na razini 1,5 milijardu kuna – kazao je jučer u Zadru ministar Darko Horvat, koji se najprije sastao sa županom Stipom Zrilićem, potom je održao javnu tribinu na kojoj je predstavio mjere i programe poticanja poduzetništva pod nazivom MINPO je tu za vas, da bi boravak završio posjetama tvornici za preradu ribe Mišlov i tvornici HSTEC.
– Jedna od stvari za koje će biti namijenjen novac, koji sam spomenuo, bit će natječaj za opremanje poduzetničkih potpornih institucija. Financirat ćemo i individualne i zajedničke nastupe na domaćim i inozemnim sajmovima, a zadnji natječaj, za koji sam također siguran da ćemo dobiti zeleno svjetlo Europske komisije, usmjeren je na izgradnju poduzetničke infrastrukture, odnosno opremanje poduzetničkih zona svom potrebnom infrastrukturom da bi to bile parcele pripremljene za nove investicije – istaknuo je Horvat, dodajući kako će država zemljište za zone ubuduće prodavati tek nakon što u njima prvi ulagač izradi svoj prostor. 
Ništa bez uspješnog poduzetništva
Župan Zrilić je ministru zahvalio što je došao poduzetnicima predstaviti mogućnosti kako doći do novca za svoje potrebe.
– Ako poduzetništvo nije uspješno, onda ni mi ne možemo biti uspješni – rekao je Zrilić, nakon čega se predsjednik Županijske gospodarske komore Zadar Dario Jurin pohvalio brojkama za 2015. godinu, koje su nedavno dobili.
– Na kraju godine imali smo oko 21 tisuću zaposlenih, naše gospodarstvo u tom razdoblju ostvarilo je 12 milijardi kuna prihoda, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 100 posto. Svi podaci za 2015. su bolji nego za godinu prije toga. Pozitivno je i što je broj zaposlenih dosegao rekordnu 2008. godinu, no nažalost stopa nezaposlenosti, osim u razdoblju od predsezone do posezone, još je iznad 17 posto. Bitno je istaknuti i kako se u strukturi prihoda prerađivačka industrija izjednačila s trgovinom, što je bolje od 2000-ih, kada je trgovina dominirala – naglasio je Jurin.
 Njegov kolega iz Obrtničke komore Stipe Knežević je, pak, naveo kako trenutačno u županiji djeluje oko 4.400 obrtnika, dok njihov broj u sezoni naraste i do pet tisuća.
HBOR ismijao zadarskog poduzetnika
– U obrtništvu je zaposleno 11 tisuća ljudi po čemu smo najjači u županiji, a cilj nam je zaposliti i još više – poručio je Knežević u prepunoj vijećnici Doma županije.
Ministar Horvat je zainteresiranima predstavio niz, prije svega kreditnih programa, nakon čega je uslijedilo i nekoliko pitanja zainteresiranih. Vlasnik tvrtke Ligna akord za proizvodnju i prodaju rustikalnog namještaja Vjekoslav Petrik požalio se ministru kako je, unatoč uspješnom radu njegove tvrtke, koja je lani ostvarila promet od dva i pol milijuna kuna, naišao na nerazumijevanje u HBOR-u.
– Već godinama radimo u neuvjetnom prostoru, najam za koji plaćamo osam tisuća kuna mjesečno. U ovih 12 godina rada razvili smo uspješnu proizvodnju, a naši proizvodi traženi su u turističkom gospodarstvu. No kada sam došao u HBOR tražeći 150 tisuća eura kredita za kupnju zemljišta, uređenje i opremanje prozvodne hale, u HBOR-u su me ismijali, budući da dokumenti koje sam priložio nisu bili dovoljno detaljni. Stoga Vam ministre preporučam da se uvede osoban pristup svakom poduzetniku i obrtniku – istaknuo je Petrik, koji je pozvao Horvata da posjeti njegov pogon i pomogne mu.