Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Jedva čekam trenutak koji sam sanjao cijelu karijeru”

23.05.2017. 22:00
“Jedva čekam trenutak koji sam sanjao cijelu karijeru”


Ivan Santini dočekao je najveće moguće priznanje u karijeri, poziv u reprezentaciju svoje države. Izbornik Ante Čačić uvrstio ga je u momčad za susret s Meksikom koja je jučer su otputovala u Los Angeles.
– Idemo odigrati dobru utakmicu. Mnogi će igrači debitirati te smo svi uzbuđeni, jedva čekamo taj trenutak koji smo sanjali cijelu karijeru – sažeo je Santini koji će poslije sraza s Meksikancima ostati među “vatrenima” i za kvalifikacijski ogled s Islandom u Reykjaviku.
– Poziv i za Island je iznenađujući dio, još uvijek nisam siguran je li to istina – s osmijehom kaže Santini i nastavlja:
– Prvo ću se ipak usredotočiti na utakmicu s Meksikom, a onda ćemo vidjeti kako ćemo dalje. Uvijek sam se trudio govoriti na terenu, znajući da jednog dana za sav rad dođe nagrada. Nitko sretniji od mene.
Zebićev poziv
Santini je najbolji strijelac francuskog prvoligaša Caena. Ove sezone u Ligue 1 postigao je čak 15 pogodaka te dijeli peto mjesto na ljestvici strijelaca.
– Sezona je ispala uistinu iznad svakog očekivanja, pokušat ću dogodine nastaviti tim putem i opravdati sve pohvale – podvukao je Santini.
Sjajni zadarski napadač tako je na novom početku. Kada je sa 16 godina otišao najprije na probu u francuski Bordeaux, pa potom završio u Red Bullu iz Salzburga i konačno u njemačkom drugoligašu Ingolstadtu, znao je da njegovo vrijeme još nije došlo. I doista, vratio se kući kao jedan od mnogih koji je prerano otišao iz matičnog kluba (Santini je Zadar napustio kao kadet) i koji u novoj sredini nije do kraja uspio. Teško je išla i karijera dvije godine starijeg brata Krševan, vratara koji je završio u Trećoj HNL, a u svibnju 2008. umro im je otac Romeo, poznati zadarski kantautor… Mnogo puta Santini je opisao kako se to vratio u plavi dres momčadi sa Stanova.
– Trenirao sam na pomoćnom igralištu na Stanovima u jesen 2009. godine. Došao je trener Dalibor Zebić i zamolio me da dođem u klub. Rekao mi je da mogu pomoći Zadru. Taj poziv nisam mogao odbiti.
Iako je ulazak u prvu momčad bio mukotrpan, pa je Santini u početku sjedio na klupi Zadra, sve se preokrenulo nakon što je Varteksu zabio dva gola na Stanovima. Do kraja sezone postigao je još četiri gola. Bio je to uvod u sezonu 2010./11. u kojoj je s deset golova bio prva kopačka Zadra. Vukao je Santini Zadar prema mirnijim prvoligaškim vodama i potvrdio svoju vrhunsku klasu. Konačno, ono što je u jesen 2011. odigrao vinulo ga je u orbitu, premda je Santini i dalje bio čvrsto – na zemlji. Pa i kada je u prosincu 2011. proglašen najboljim nogometašem godine u izboru koji tportal provodi među kapetanima hrvatskih prvoligaša. Santini je sakupio 98 od 160 mogućih glasova, drugo mjesto je osvojio Dinamo veznjak Sammir sa 52 boda, a treće mjesto pripalo je još jednom Zadraninu, veznjaku Hajduka Marinu Tomasovu sa 34 boda.
Zahvalan Bogu
– Sretan sam što igram za svoj klub i svoj grad. Zahvaljujem na tome Bogu, suigračima i trenerima – često je ponavljao Santini, a na upite kada će i gdje otići iz Zadra odgovorio je:
– Ostao bih vječno u Zadru kada bih ovdje mogao napredovati.
Doista, Zadar mu za njegov razvoj više nije mogao ponuditi. Borba za ostanak u Prvoj HNL, najviše sredina ljestvice bila je realnost sastava iz Ulice Hrvoja Ćustića. U takvom okruženju odlazak se za Santinija pokazao logičnim izborom. Tako je početkom 2012. potpisao za svoj četvrti inozemni klub. Bio je to angažman u njemačkom prvoligašu Freiburgu, potom je preselio u Belgiju gdje je u Kortrijku igrao u velikoj formi. Donijelo mu je to u ljeto 2015. ljeto prelazak u Standard, belgijskog velikana s kojim je osvojio Kup i to pogotkom u 88. minuti za 2:1 pobjedu protiv Club Bruggea. Odlazak u u Caen u kolovozu prošle godine može se smatrati i malim iznenađenjem, posebno kad se zna da je Santini odlično počeo novu sezonu u Belgiji gdje je u dvije utakmice postigao dva gola za Standard. Premda Caen nije u skupini najpoznatijih francuskih klubova, dolazak u ligu koja je peta u Europi prema UEFA-inom rejtingu za Zadranina je značio korak naprijed u odnosu na Belgiju (deveta). Da nije pogriješio s izborom Caena pokazuje sjajne brojke koje su iza njega…