Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Molimo da Marija poveća naše zalihe odvažnosti i vjere”

23.05.2017. 22:00
“Molimo da Marija poveća naše zalihe odvažnosti i vjere”


Da štovanje Gospe od Zečeva u središnjem marijanskom svetištu u Zadarskoj nadbiskupiji starohrvatskom kraljevskom gradu Ninu ima zaista duboke i snažne korijene, pokazalo se ovog ponedjeljka po tko zna koji put ponovno prilikom obilježavanja i proslave ove svetkovine.
Pokazali su to brojni vjernici i hodočasnici, njih preko pet tisuća, štovatelji Marijina lika koji su se od ranih jutarnjih do večernjih sati slijevali u Nin iz brojnih mjesta Zadarske županije. Svatko je pristigao sa svojim molbama i željama u nakani da se pokloni pred čudotvornim Marijinim likom i da je, kroz ispovijed, svetu pričest, molitvu krunice, pokornički ophod, sveta misna slavlja i procesije, zazove milost i pomoć.
Najsvečanije je bilo na večernjem ujedno završnom euharistijskom slavlju održanom u ninskoj prvostolnici.
Dobrodošlicu nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću te biskupu Mateju Kwassiju iz Gane kao i petnaestorici braće svećenika poželio je na početku misnog slavlja dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Božo Barišić.
– Vjernici grada Nina te naši prijatelji hodočasnici počašćeni su vašom nazočnošću. Molimo danas da Marija poveća naše zalihe odvažnosti i vjere, da udvostruči naše nabavke ljubavi, da napuni naše svjetiljke nadom i neka nam bude putokaz i sve nas zajedno povede k Isusu Kristu. Molimo vas također da puna i radosna srca održite homiliju u čast Gospi od Zečeva, kazao je don Barišić.
Blagdansko slavlje svojim je sudjelovanjem uveličao i mješoviti župni Katedralni zbor “Sv. Marcela”, te glazbenom podrškom članovi gradskog Tamburaškog orkestra Branimir.
Okončanjem svete mise ulicama i trgovima Nina krenula je nepregledna procesija. Na čelu ophoda križ je nosio Marko Zorić. Crkvene barjake su nosili Petar Šalov, Joso Pekić i Ante Glavan, hrvatski stijeg nosio je Šime Grbić, sliku s likom Gospe od Zečeva Antonija i Lucija Šalov dok su članovi ninskog Župnog vijeća odjeveni u bijele albe Ivan Štulić, Božo Bakić, Petar Glavan i Ivica Jakovčević pronijeli ulicama i trgovima, zavjetnim darovima okićeni drveni čudotvorni i znameniti kip Majke Božje Gospe od Zečeva.
Kako bi blagdansko slavlje bilo još autentičnije, njegovim su se sudionicima starim izvornim pučkim običajima i tradicijskim nošnjama predstavili članovi gostujućih KUD-ova ¨Kukljica¨ ¨Kveštura¨, ¨Popovići¨, ¨Branimir¨, ¨Bokolje¨, ¨Sv. Lovre¨ te ¨Sv. Jeronim¨.