Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Neumorni promicatelj zrakoplovstva i zaslužni volonter

23.05.2017. 22:00
Neumorni promicatelj zrakoplovstva i zaslužni volonter


Krajem prošloga tjedna u Zagrebu su na prigodnoj svečanosti uručene nagrade i priznanja što ih je zaslužnim svojim članovima i članicama dodijelila Hrvatska zajednica tehničke kulture. Među dobitnicima su i Zadrani – Velid Jakupović, tajnik Aerokluba Zadar, te Astronomsko-astronautičko društvo Zadar. Na Povelji koja je uručena Jakupoviću, uz ostalo, piše da je dodijeljena ‘za doprinos razvitku i unaprjeđenju tehničke kulture u udrugama, zapažene rezultate u popularizaciji zrakoplovnog modelarstva i doprinos u obilježavanju 70. godišnjice tehničke kulture u Zadru i Zadarskoj županiji’. Pri tom valja istaknuti da je Povelja HZTK-e najviše priznanje i da je, na svoj način, u ravnini, recimo, s Godišnjom nagradom Franje Bučara.
– Povelju, zapravo, shvaćam kao veliko priznanje i svima nama u Aeroklubu Zadar koji je nedavno obilježio 70 godina uspješnoga djelovanja – kaže Jakupović.
Kako su aeroklubovi po naravi svoga djelovanja u polju i sporta i tehničke kulture, njihove su aktivnosti brojne i značajne za društvo u cjelini. U Aeroklub Zadar Jakupović je došao davno, kao mladić i to u modelarsku sekciju.
– Prije toga bavio sam se brodomodelarstvom, a privuklo me aviomodelarstvo i učlanio sam se u klub sredinom osamdesetih prošloga stoljeća.
Za koju godinu nakupit će pola stoljeća djelovanja u klubu.
– Ha, ha, vrijeme ide…
Odgovarajućim rječnikom, vrijeme – leti!
– Baš tako, a u tih 46 godina što sam u klubu nakupilo se svega. Iz modelarstva sam prešao u sportske padobrance i godine 1984. položio ispite za nastavnika sportskog padobranstva i trenera. Do tog trenutka valjalo je skupiti 300 skokova.
Brzo je Jakupović postao državni reprezentativac, nizao je mnoge uspjehe u sportskom padobranstvu, istodobno uspješno radio s mladima.
– Imali smo puno uspjeha u sportskom padobranstvu, naš je klub bio cijenjen svugdje. Organizirali smo i 1. svjetski padobranski kup u Zadru…
Za povratka iz Austrije, u dvama automobilima, skupina od 12 zadarskih padobranaca na staroj Ličkoj magistrali doživjela je napad.
– Počeci velikosrpske pobune. Bili smo u Austriji na natjecanju i vraćali se u Zadar. Kod Prezida su četnici pucali na nas. Nekako smo se izvukli i došli u Zadar prijaviti napad. Još je to bila bivša država i neke strukture u tadašnjoj miliciji iskazale su, blago rečeno, skepsu. Ipak, mi smo kao klub odmah sve svoje ljude stavili na raspolaganje instancama koje su vodile obranu. Dali smo dragovoljce Domovinskoga rata, organizirali izviđačke letove, snimali stanje na terenu i dostavljali dokumentaciju tamo gdje je trebalo.
U međuvremenu je Jakupović postao i sportski pilot.
– Licenciran sam za sportsko letenje zrakoplovima, motornim padobranima, motornim zmajevima, ultralakim i ovjesnim letjelicama…
Povelja koju je dobio velikim je dijelom priznanje i za volontersko djelovanje.
– Da, tako je i kolega Ivo Dijan primio povelju za rad Astronomskog-astronautičkoga društva Zadar. osobno, nikad mi nije teško ili prezahtjevno odazvati se različitim udrugama ili školama i raditi s mladima. Imamo dobru suradnju s mnogima i tako na određeni način i populariziramo i sport i tehničku kulturu.
Aeroklub Zadar obilježio je sedam desetljeća. Nije potrebno trošiti puno riječi da bi se spoznalo kako je riječ o sportu koji – nije jeftin.
– Padobran za sportsko natjecanje stoji oko 35 tisuća kuna. Imamo sad osam licenciranih padobranaca i trebamo nabaviti padobrane. Nemoguće je djelovati bez opreme. To je isto kao da bi konjički klub bio bez – konja. Još nas služi naša Cessna 172 i za obuku i treninge padobranaca ali ne bi bilo loše kad bismo uz potporu šire zajednice mogli nabaviti novi avion. Imamo modelare, sportske padobrance, sportske pilote i tehničare.
Jakupović o aeroklubu i općenito o zrakoplovstvu može govoriti satima i satima. Nikad se neće umoriti.
– Nama je to u krvi. Ne možemo bez kluba, bez rada s mladima, bez uzbuđenja…
Povelja HZTK-e došla je u prave ruke.