Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pronađena i raritetna grobnica s ostacima 108 djece

23.05.2017. 22:00
Pronađena i raritetna grobnica s ostacima 108 djece


U Muzeju antičkog stakla u Zadru jučer je predstavljena monografija “Grad mrtvih nad poljem života” Nekropola gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli. Predstavljanje je priređeno u sklopu obilježavanja osme obljetnice otvaranja Muzeja antičkog stakla u Zadru, a o monografiji su govorili doc. dr. sc. Martina Čelhar s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i dr. sc. Marina Ugarković s Instituta za arheologiju u Zagrebu.
U ime domaćina okupljene je pozdravio dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj MAS-a, a u ime Ministarstva kulture obratio se Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru. On je naglasio kako je vrlo vrijedno, možda najvažnije da se sva ova istraživanja, koja se odvijaju, objavljuju u papirnatom izdanju.
– Imamo postignuća koja su vidljiva, ovo je dobra praksa koju Ministarstvo kulture podržava i prati. Vjerujem kako je nešto najljepše istraživati na terenu, poručio je Miletić.
Martina Čelhar kazala je kako treba čestitati autorima što su tako promptno objavili istraživanja.
– Od istraživanja do objave, znamo, postoji niz radnji koje su nekad kompliciranije od samog istraživanja. Sam katalog sastoji se od deset cjelina, a kroz sam tekst autori uvode čitatelja u problematiku. Ovaj lokalitet ima iznimnu količinu plodnog tla i vode. Autori razlažu lokalni, ali i puno širi okvir. S uspostavom rimske vlasti sva naselja bivaju napuštena, pa tako i Kopila. Specifična je prostorna organizacija Kopile, svaka od grobnica dala je neke novosti. Posebno bih istaknula grobnicu broj jedan, gdje su pronađeni ostaci 108 djece, takav odnos prema mlađoj populaciji dosad nije zabilježen, istaknula je Čelhar napominjući kako su autori samu građu studiozno prikazali.
– Nema sumnje da je značaj ove zajednice bio važan, ovaj lokalitet će biti neizostavan u raspravama. Tekst je, uz to što je znanstveno pisan, dinamičan, protočan, zanimljiv, što će sigurno biti interesantno široj publici, kazala je Čelhar.
Marina Ugarković je također naglasila značaj ovog djela, jer su rezultati brzo predstavljeni.
– Također, njihovi autori imaju bogato iskustvo. Djelo predstavlja značajan doprinos istočnojadranskoj arheologiji, te donosi dosad nepoznate detalje. Pruža uvid u pokopne običaje, imamo snažan aspekt u pripremi tijela za pokop. Drugo važno je polaganje predmeta u grobnice. Nalazi potvrđuju postojanje pogrebne tradicije. Uočena je sličnost s pogrebnim običajima drugih regija. Nalazi govore o gospodarskoj snazi Korčule, ukazuje se na posebnost lokalne tradicije, priča Ugarković, dodajući kako ovo djelo daje sasvim novi pogled na život ove zajednice.